Sett viert vijfde editie met focus op AI in onderwijs

- Cédric Van Loon

De grootste Vlaamse onderwijsbeurs Sett viert op 26 en 27 februari 2025 haar vijfde editie in de Nekkerhal te Mechelen. Dit jaar legt de beurs nadruk op de rol van artificiële intelligentie (AI) in het onderwijs, samen met een netwerkavond waar kennisuitwisseling centraal staat.

Implementatie van AI en beleidsuitdagingen

Tijdens de komende editie van Sett staat de integratie van AI in het onderwijs centraal. AI kan leerkrachten helpen met nieuwe manieren om resultaten op te volgen en te interpreteren, wat een meer gerichte en gelijke aanpak mogelijk maakt. Katinka Vandevelde, hoofd van Sett, benadrukt echter dat AI moet worden gezien als een aanvulling en niet als vervanging. “AI kan de kwaliteit en kansengelijkheid in het onderwijs verhogen, maar het is cruciaal om de technologie te kaderen binnen de juiste beleidslijnen,” stelt ze.

Er komen lezingen van onder anderen Orhan Agirdag, professor aan KU Leuven, en Fanny Matheusen, die het PEACEmodel toelicht. Zij zullen ingaan op de ethische en effectieve toepassing van AI binnen scholen. Hoewel sommige leerkrachten al overtuigd zijn van de potentie, worstelen zij met de implementatie van een duidelijk AI-beleid.

Lerarentekort en samenwerking met onderzoekers

Naast de AI-focus richt Sett zich op de ondersteuning van leerkrachten. Het tekort aan leraren in Vlaanderen verhoogt de werkdruk, en AI kan helpen om die te verlagen. Zo kunnen processen worden versneld, waardoor leerkrachten meer tijd hebben voor interactie met leerlingen. “Dit maakt het beroep aantrekkelijker en zorgt voor meer persoonlijke aandacht voor leerlingen”, aldus Vandevelde.

Ook de samenwerking tussen leerkrachten en onderzoekers is een belangrijk thema. “Wetenschappelijk onderzoek moet gekoppeld worden aan de praktijkervaring van leerkrachten”, zegt Vandevelde. Sett wil deze dialoog stimuleren om tot een evidence-based aanpak te komen zonder een eenvormige lesmethode op te dringen. Verschillende lezingen en workshops tijdens de beurs bieden daarom een breed scala aan inzichten en praktische tips.

De vijfde editie van Sett belooft zo een platform te bieden voor inspiratie, kennisdeling en nieuwe inzichten om het Vlaamse onderwijs verder te versterken. Afspraak op 26 en 27 februari 2025 in de Nekkerhal in Mechelen.