Logitech Zone Learn review: kwaliteit op kindermaat

- David Van Waeyenberghe

Logitech zet met de Zone Learn een reeks hoofdtelefoons in de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor de educatieve markt. Voor kinderen dus, wanneer ze in de klas of thuis met hun digitaal toestel aan de slag gaan. Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand in deze betaalbare headset (49,99 euro).

Enkele weken geleden kregen we een exemplaar van de Zone Learn opgestuurd. Logitech had voor ons een on-ear model met 3,5 mm AUX-kabel voorzien. Nog voor we goed en wel het toestel op het hoofd kon zetten, graaide mijn oudste dochter van twaalf jaar de hoofdtelefoon uit mijn handen. “Ideaal papa, hiermee kan ik perfect Minecraften”, hoorde ik haar nog naroepen. Het feest begon pas helemaal toen ook de jongste dochter het apparaat opmerkte. Nagaan of de hoofdtelefoon kinderen aansprak, mijn eerste test, was duidelijk geslaagd.

‘Ik hoor je luid en duidelijk, papa’

Belgen zijn altijd al straf geweest in het maken van compromis en die eigenschap kwam in deze heel goed van pas. De deal met beide lieve dames was dan ook snel geklonken: zij mochten met de hoofdtelefoon werken en spelen, op voorwaarde dat ze papa zouden helpen door feedback te geven. Stel het je voor, dochterlief op haar kamer en ondergetekende voor de pc in het bureau. Na enkele telefoon- en videogesprekken trokken we samen de eerste conclusies.

Lotte gebruikte de Zone Learn voornamelijk voor games en gesprekken

De Logitech Zone levert prima resultaten op vlak van geluid en vooral de microfoon. Dat het toestel eenvoudig aan te passen is aan elk (kinder)hoofd, is uiteraard ook een mooie plus. Pro tip: volwassenen die het toestel willen gebruiken voor videocalls met collega’s moet er de smalende opmerkingen bij nemen. De oranje ‘boom’-microfoon springt in het oog en laat je er als een echte gamer uitzien. Over smaken valt niet te twisten, elk zijn goesting. Maar over de kwaliteit was iedereen het eens: top voor een product dat zich op de educatieve markt richt.

Aangenaam gevoel

De Zone Learn van Logitech is verkrijgbaar in on-ear (die wij konden testen) en over-ear uitvoering. Voor beide apparaten kan je de computeraansluiting kiezen (USB-A, USB-C of 3,5 mm AUX). Het on-ear toestel weegt ongeveer 175 gram, het over-ear model is iets zwaarder: 210 gram. Zowel de oudste dochter als ik hadden er weinig moeite mee om het toestel enkele uren op het hoofd te zetten. De microfoon kan je door de 120° functie gemakkelijk ‘wegtoveren’ waardoor het toestel echt als hoofdtelefoon bruikbaar is.

Logitech claimt op de website dat de Zone Learn duurzaam en kwalitatief is. Zo voelt de headset ook aan. Het geluid komt op een aangename manier binnen door de geïntegreerde geluidsisolatie en de microfoon met ruisonderdrukking. Tijdens onze werkvergadering viel wel op dat het omgevingsgeluid niet voldoende werd gefilterd. Volgens de fabrikant is de hoofdtelefoon valbestendig tot een hoogte van 1,2 meter. Wij deden de test, tot grote opluchting van dochterlief was alles intact.  

Voor Lieze was de hoofdtelefoon dan weer perfect om ongestoord muziek te spelen

Duurzame materialen

Logitech zorgt met de Zone Learn voor een toestel met grote compatibiliteit. Zo zijn de oorkussentjes vervangbaar en kan ook de kabel met een simpele draai worden vervangen. Daardoor is de hoofdtelefoon bruikbaar op de meeste apparaten, besturingssystemen en vergaderplatforms. Het toestel is volledig pvc- en verfvrij, en gemaakt uit minimaal 22 procent gerecycleerde post-consumer materialen.

De hoofdtelefoon is ontworpen voor duurzaamheid. De eerder vermelde valbestendigheid wordt aangevuld met strenge stress- en veegtests. Zo is de kabel meer dan 10.000 keer getest op draaien, buigen en trekken. Op die manier moet het toestel een gestresseerde of verveelde leerling ‘overleven’. Mijn testpubliek raakte niet bepaald verveeld, maar gebruikte het toestel wel in verschillende omstandigheden zonder problemen, barsten of scheurtjes.

Conclusie

De Learn Zone is een fijn toestel om mee te werken, spelen of vergaderen. Met dank aan dochters Lotte en Lieze voor hun positieve ingesteldheid om papa te helpen bij zijn werk. Een absolute topper in de wereld van hoofdtelefoons is het niet, maar dat is ook niet de bedoeling. Voor het doelpubliek, scholieren (en eventueel leerkrachten die er hip willen uitzien) is het alleszins een prima hoofdtelefoon met een heel goede microfoonkwaliteit.

Richtprijs Logitech Zone Learn: 49,99 euro

 

8
  • Aangename vorm
  • Verwisselbare oorkussens en kabels
  • Straffe, draaibare microfoon
  • Prijs
  • Felle kleur (voor volwassenen)
  • Omgevingsgeluid tijdens vergaderen