Smartschool overschrijdt kaap 1 miljoen lessen

- Michaël Aussems

Foto: Smartschool.be

Op Smartschool vindt vandaag de miljoenste digitale les plaats in minder dan zes weken tijd. De mijlpaal illustreert hoe vlot het platform de transitie heeft omarmt.

Vandaag geven leerkrachten op Smartschool Live de miljoenste live les. Dat vertelt Jan Schuer, oprichter van het platform. “We halen dat cijfer in amper zes weken tijd, aangezien er tijdens de paasvakantie geen lessen plaatsvonden.” Aan het begin van de coronacrisis rolde Smartschool zijn Smartschool Live-platform uit, met groot succes. Op minder dan een week tijd was de infrastructuur om live digitale lessen te geven operationeel, onder andere dankzij opensource-technologie en de publieke cloudinfrastructuur van AWS.

Vandaag vinden er ongeveer 30.000 lessen per dag plaats, goed voor 300.000 dagelijkse gebruikers over het hele platform. Per lesdag verwerkt Smartschool één miljoen documenten van leerlingen. “We zien bovendien dat smartschool vandaag zelfs niet alleen meer voor lessen wordt gebruikt”, weet Schuer. “Ook voor bestuursmeetings, leuke activiteiten met leerlingen zoals een kwis of apero’s met leerkrachten en zelfs oudercontacten is het platform populair.”

Optijd begonnen

Schuer en de zijnen voelden de bui al hangen één week voor de lessen effectief werden opgeschort door het virus. “Voor Covid-19 was Smartschool een hulptool bij traditionele lessen. Plots moest het platform die lessen echt volledig vervangen. Een week voor de schorsing begonnen we het werk aan Smartschool Live op enkele dagen tijd konden we Smartschool Live uitrollen voor meer dan 1.000 scholen.” Daarbij moesten de ontwikkelaars rekening houden met enkele schoolspecifieke vereisten. Zo draait het hele platform in een browser waardoor het niet uitmaakt welk toestel een leerling ter beschikking heeft en hebben leerkrachten toegang tot functies zoals het muten van leerlingen, moest dat nodig zijn.

Smartschool Live ontpopte zich zo in geen tijd tot een succesverhaal. Schuer vermoedt dat het platform ook na de coronacrisis nog relevant zal blijven. Schuer: “Als een leerkracht voordien een beetje ziek was, ging hij of zij nog naar school om les te geven aangezien er geen alternatief was. Vandaag is dat alternatief er wel, en werkt het goed. Ik denk dat er in de toekomst veel meer leerkrachten en leerlingen van thuis uit les zullen geven en volgen wanneer ze ziek zijn.”