Windows Autopilot beschikbaar voor Intune for Education

- Jeroen Langendam

Nu Microsoft Windows Autopilot in Intune beschikbaar heeft gemaakt voor het onderwijs wordt het voor IT-beheerders een stuk eenvoudiger om devices in het onderwijs te installeren.

Nadat Microsoft het mogelijk maakte om in Windows 10 upgrades te testen voordat je ze installeert, zet  het software bedrijf een volgende stap om het beheer van devices eenvoudiger te maken.

Windows Autopilot is een collectie instrumenten waarmee nieuwe devices kunnen worden geconfigureerd en klaargemaakt voor gebruik. De Windows Autopilot is sinds kort ook beschikbaar binnen Intune for Education. Intune for Education is een clouddienst van Microsoft voor Mobile Device Management.

Voordelen van Windows Autopilot

Het beschikbaar maken van Windows Autopilot maakt het beheer van mobiele devices, laptops en PC’s op verschillende manieren eenvoudiger. Gebruikers hoeven eigenlijk niets meer te doen voordat ze een device kunnen gebruiken, wat een heleboel werk bij de helpdesk scheelt. Ook IT-beheerders hoeven zich niet druk meer te maken over het compatibel maken van updates voor elke mogelijke device.

Hierdoor wordt ook Bring-your-own-device (BYOD) wordt een stuk toegankelijker. Daardoor kunnen leerlingen en medewerkers gewoon hun eigen vertrouwde telefoon of tablet blijven gebruiken. Voor de onderwijsinstelling betekent dit een forse besparing, aangezien er geen –of minder- devices ingekocht hoeven worden.

Altijd actueel

Doordat updates en dergelijke vaak nog enige actie van de gebruiker vereisen, is niet elke device actueel. Door Windows Autopilot in te schakelen is dat niet meer het geval en hebben gebruikers altijd de meest actuele (en best beveiligde) versies op hun device. Het enige wat de gebruiker moet doen, is inloggen. De device wordt dan automatisch volledig geupdate. Hierdoor weet je dat devices die worden gebruikt in ieder geval geen cybersecurity risico opleveren.

En mocht er toch een probleem ontstaan, bijvoorbeeld doordat een gebruiker , dan is het resetten van de device een kwestie van een druk op de knop.

Maatwerk

Omdat er andere eisen gelden voor apparaten van leerlingen dan voor docenten, heeft Microsoft ervoor gezorgd dat binnen Windows Autopilot groepen kunnen aangemaakt. Deze groepen zijn geheel in te richten zoals gewenst, zodat in principe voor elke groep andere rechten aangemaakt kunnen worden.