Google maakt van Chromebook een universele laptop

- Jeroen Langendam

Een laptop kies je onder meer op basis van besturingssysteem: Chrome, Windows, Android of zelfs Linux. Een universele laptop zou enorme voordelen hebben. Google komt daarmee.

Nog maar een paar maanden geleden brachten we een artikel over de keuze tussen Windows of Chromebook-laptops. Matias Matias van HP had niet zoveel met die vraag: “We merken een trend, maar ik praat niet graag over platformvoorkeuren. Het is belangrijker om te kijken wat een school echt nodig heeft, om op basis daarvan een keuze te maken.”, zei hij.

Google zet nu een belangrijke stap in de ontwikkeling van haar Chromebooks, waardoor het onderscheid tussen Windows en Chromebooks ineens een stuk minder relevant wordt.

De goedkope Chromebooks zijn, om tal van redenen, bijzonder geschikt voor het onderwijs, maar zijn beperkt qua besturingssytemen. Vooral in de VS is de Chromebook enorm populair. In België begint het balletje nu pas te rollen.

Universele laptop voor alle besturingssystemen

De meest recente aankondiging kan de markt voor onderwijslaptops helemaal op zijn kop zetten. Google maakt de Chromebook namelijk geschikt voor alle besturingssystemen. Dat maakt de Chromebook tot de eerste universele laptop.

De vooruitzichten voor een laptop die bijna alle applicaties aankan zijn gunstig, helemaal voor een laptop als de Chromebook, dat al een marktaandeel heeft van 25%.

Zoals alle Chromebooks zal ook de universele Chromebook geen al te zware specificaties hebben, maar volledig zijn gericht op online werken. Heel zware software, zoals 3D-ontwerpsoftware zal de universele laptop niet aankunnen, maar voor het normale gebruik is de nieuwe Chromebook beter uitgerust dan ooit tevoren.

Alleen de kloof tussen PC en Apple moet nog gedicht worden. Wie weet heeft Google daarvoor binnenkort ook een oplossing.