Geen gratis upgrade meer naar Windows 10

- Jens Jonkers

Microsoft maakt een einde aan gratis upgrades van Windows 7 naar Windows 10. Gratis upgraden van Windows 10 naar Windows 11 is wel nog steeds mogelijk.

Toen Microsoft Windows 10 aankondigde, bood het gebruikers van oudere Windows-versies de mogelijkheid om hun licentie kostenloos over te zetten. Dat aanbod liep officieel af op 29 juli 2016, maar door een loophole bleef het tot nu mogelijk om de gratis upgrade uit te voeren. Aan alle mooie liedjes komt een einde: in een blog bevestigt Microsoft dat het alle wegen om Windows 10 gratis te installeren heeft afgesloten.

Wie nog Windows 7 of Windows 8 gebruikt, heeft de volgende opties. De optie waarin Microsoft je duwt, is een nieuwe pc met Windows 11 kopen. Licenties voor Windows 10 zijn sinds januari ook niet meer tegen betaling verkrijgbaar. Een andere optie is op de oude en niet meer ondersteunde Windows-versie blijven, als je pc openzetten voor allerhande kwetsbaarheden je niet afschrikt.

Upgrade Windows 11 blijft gratis

De upgrade van Windows 10 naar Windows 11 blijft wel gratis beschikbaar. Je pc dient dan wel te voldoen aan de technische vereisten van Microsoft.

Windows 11 kreeg deze week een grote update. Lees in dit overzicht welke nieuwe functies zijn toegevoegd en hoe je de update installeert.