Nieuw onlineplatform ‘www.allesoverpesten.be’ bundelt initiatieven en tips tegen (cyber)pesten

- Ilene Langen

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) lanceert een nieuw onlineplatform tegen (cyber)pesten. Op de website ‘www.allesoverpesten.be’ worden initiatieven en tips verzameld om leerkrachten, ouders en andere professionals bij te staan in de strijd tegen pesten.

Nu op Ketnet de STIP-IT-campagne van start is gegaan en de Vlaamse Week tegen Pesten eraan komt, lanceert Vlaams minister Dalle het nieuwe onlineplatform www.allesoverpesten.be op het juiste moment.

“We moeten pesten allemaal samen aanpakken, daarvoor zijn er tal van initiatieven. Het blijft wel een uitdaging om de juiste info en partners te vinden. Dankzij dit nieuwe platform is daar nu een oplossing voor”, zegt Dalle.

Eén kind op zes

Uit onderzoek blijkt dat één kind op zes in Vlaanderen wordt gepest tijdens zijn of haar jeugd. Eén op dertig heeft er dagelijks mee te doen, en dat is een hele hoop. We kennen namelijk allemaal wel de nare gevolgen van pestgedrag en de maatschappelijke kost die dat met zich meebrengt op termijn.

“Pesten is een sociaal probleem dat vaak in groep plaatsvindt, maar door er met z’n allen over te spreken nemen we het taboe weg, kunnen we het voorkomen en geven we het signaal aan de slachtoffers dat ze er niet alleen voor staan”, volgens Dalle.

Daarom zal er jaarlijks 140.000 euro worden uitgetrokken voor de vzw Kies Kleur tegen Pesten. Zo kan de uitrol en ondersteuning van het nieuwe platform goed verlopen.

Op de website

Op het platform kom je bovendien nog meer cijfers over (cyber)pesten tegen, maar ook wat pesten precies inhoudt. Daarnaast kan je als begeleider van kinderen en jongeren tips vinden over de aanpak van pestproblemen en hoe je het kan voorkomen. Wil je nog meer weten over pesten? Neem dan zeker een kijkje op de Vormingen-pagina.

De Vlaamse Week tegen Pesten gaat door van 18 tot 25 februari 2022.

lees ook

Instagram lanceert ‘Take a Break’ en andere beschermende functies voor tieners