Google Play Store trekt updates van externe apps naar zich toe

- Katrien Duchène

Google Play Store zou gebruikers de mogelijkheid bieden om updates van geïnstalleerde apps van derden in de Play Store uit te voeren. Dat bleek uit de code van de nieuwste Play Store-versie, gevonden door Android Authority.

Er zijn aanwijzingen gevonden in de Play Store-versie 42.0 18 dat gebruikers mogelijk een nieuwe optie ‘Update from Play’ zien in Play store-vermeldingen voor apps die geïnstalleerd zijn vanuit externe bronnen, dat merkte Android Authority op. Die functie zou gebruikers in staat stellen om updates van apps van derden vanuit Google Play Store te downloaden en niet via de oorspronkelijke bron. Het is nog niet duidelijk of en wanneer deze functie beschikbaar wordt voor alle gebruikers. 

Sideloading in Play Store

Het is niet nieuw dat Google zijn gebruikers toelaat om apps te installeren van derden. Hoewel dit altijd met de nodige oplettendheid moet gebeuren (apps kunnen bijvoorbeeld malware bevatten), wil Google dit toch als een alternatieve manier behouden om apps te downloaden. 

Om sideloading apps nog meer te omarmen, lijkt Google te werken aan een nieuwe functie ‘Update from Play’, waarbij updates van externe apps in de Play Store gedownload kunnen worden. De ontdekte code in de nieuwste versie 42.0 18 suggereert dat gebruikers de optie kunnen zien om sideloaded apps te updaten met behulp van de Play Store. 

‘Update from Play’

In onderstaande screenshots van Android Authority zie je links de knop ‘Update from Play’ bovenaan weergegeven, in de rechtste afbeelding verschijnt er onder de externe app dat er updates beschikbaar zijn die via Play Store gedownload kunnen worden.  

De functie is momenteel enkel opgemerkt via de code van de nieuwste versie, dus het is niet duidelijk of en wanneer deze functie beschikbaar gesteld wordt.