Google levert nieuwe Chrome OS-versie aan Nederlandse scholen

- Ilene Langen

Nederlandse scholen die met Chromebooks werken zullen het komende jaar een andere Chrome OS-versie aangeboden krijgen. Google verandert zijn status namelijk van gegevensverantwoordelijke naar gegevensverwerker onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Nederlandse scholen die voor Chromebooks kiezen, zullen komend schooljaar een andere Chrome OS-versie aangeleverd krijgen. Google voert namelijk acht belangrijke privacyverbeteringen door in Workspace for Education na een akkoord van het bedrijf met Privacy Company en onderwijskoepels SURF en Sivon.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had reeds eerder geadviseerd om voor het nieuwe schooljaar te stoppen met het gebruik van het platform. Aangezien meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen, 36 procent van de middelbare scholen én 8 universiteiten en hogescholen Google Workspace for Education gebruiken, heeft Google nu ingestemd met het beperken van de belangrijkste AVG privacyrisico’s. Deze kan je uitvoerig beschreven terugvinden in de Data Protection Impact Assessment (DPIA) van Privacy Company.


Lees ook: Hoe zit het met privacy (GDPR) in G Suite en Office 365? – Schoolit


Van verantwoordelijke naar verwerker

Eén van die wijzigingen is het veranderen van zijn status als gegevensverantwoordelijke naar verwerker van Diagnostische Gegevens. Als gegevensverantwoordelijke eigende het bedrijf zich rechten toe om gegevens van gebruikers te verzamelen voor commerciële doeleinden, zoals het tonen van advertenties. Vanaf nu mag Google de individuele data enkel maar voor doelen verwerken die door de scholen zijn goedgekeurd. Dat zijn er drie: het leveren, beveiligen en up-to-date houden van de diensten.

Ook de Chromebooks en de Chrome browser zullen aangepast worden aan de nieuwe status van Google binnen het onderwijs. Nederlandse scholen zullen dus binnenkort een nieuwe Chrome OS-versie aangeleverd krijgen.

Aanvullende diensten en transparantie

Google blijft wel verantwoordelijk voor zijn aanvullende diensten, zoals de zoekfunctie, YouTube, Scholar, Foto’s en Kaarten. Wanneer leerlingen of studenten de zoekmachine op hun Chromebook gebruiken, zullen ze uitgelogd worden op hun Workspace for Education-account zodat de data niet individueel gelinkt kan worden. Helaas geldt dezelfde regel niet voor de andere aanvullende diensten. Scholen kunnen dit omzeilen door de toegang tot deze services te blokkeren. Leerlingen zullen dan een persoonlijk account moeten aanmaken om YouTube-filmpjes te bekijken.

Google heeft ook toegezegd transparanter te worden over gegevensverzameling. Het zal documentatie publiceren over de verschillende soorten data die het verzamelt en een gegevensinspectietool ontwikkelen. Die tool zullen administrators kunnen gebruiken om te zien welke gegevens Google werkelijk opslaat. Bovendien zal de data niet meer zo lang bewaard worden als voorheen.