Google lanceert ChromeOS 117 met nieuwe designfilosofie

- Michaël Aussems

Google lanceert ChromeOS versie 117. Het besturingssysteem voor Chromebooks krijgt enkele belangrijke nieuwigheden mee, waaronder een nieuwe designfilosofie.

Google stopt ChromeOS versie 117 in een nieuw jasje. De recentste versie van het besturingssysteem voor Chromebooks volgt de Material You-designtaal. Die nieuwe stijl ligt in lijn met die van Android 12 en werd voor het eerst geïntroduceerd in 2021.

 Veranderde instellingen

Gebruikers zullen de veranderingen vooral merken in het menu voor de snelle instellingen. Daar vind je eenvoudiger aanduidbare en leesbare knoppen om instellingen zoals wifi en Bluetooth aan- en uit te zetten. De knoppen waren voordien aan de kleine kant. Ook de donkere modus kan je snel aan- en uitzetten en de instellingen om af te sluiten of opnieuw op te starten zijn naar voren gebracht.

De taakbalkwidget voor de agenda krijgt een upgrade, en laat je toe om mee te doen aan videovergaderingen. Of de camera en microfoon staan ingeschakeld, kan je aan de hand van nieuwe iconen eenvoudiger zien.

Lief voor de batterij

Voor ondersteunde toestellen voorziet Google Adaptive Charging. Dat is een modus waarbij je kan instellen dat je toestel maar tot 80 procent laadt tot net voor je het uit het stopcontact gaat nemen, waarna de laatste spurt tot honderd procent plaatsvindt. Een slim algoritme helpt bij de timing daarvan. Li-Ion-batterijen slijten het snelst wanneer hun lading boven de 80 procent of onder de 20 procent zit, dus de modus helpt om de batterij in vorm te houden.

Google rolt ChromeOS 117 op dit moment uit voor het grote publiek via het Stable-kanaal.