Google Classroom introduceert Student Groups voor eenvoudigere groepsopdrachten

- Cédric Van Loon

Google maakt het eenvoudiger en sneller om groepswerk toe te wijzen in Google Classroom met de nieuwe functie ‘Student Groups’. Docenten kunnen nu individuele leerlingen aan vooraf gedefinieerde groepen toevoegen voordat ze groepsopdrachten creëren en toewijzen.

Google Classroom, dat dit jaar zijn tiende verjaardag viert, start het nieuwe schooljaar met verschillende updates. Naast de introductie van Student Groups lanceert Google een Education Navigator, een Read Along-functie, en een Dark Mode voor de mobiele app. Vooral de Student Groups-functie werd lang verwacht door docenten.

Voorheen moesten docenten eerst een opdracht aanmaken en vervolgens leerlingen individueel toevoegen als ze groepswerk wilden toewijzen. Dit werkte wel voor af en toe een groepsopdracht, maar was omslachtig voor docenten die regelmatig groepswerk geven, vooral als dezelfde groepen het hele schooljaar behouden bleven.

Nieuwe functies voor het nieuwe schooljaar

Met de nieuwe functie kunnen docenten vanuit het ‘People’-tabblad met één druk op de knop groepen creëren, benoemen en aanpassen. Deze groepen zijn daarna beschikbaar bij het aanmaken van opdrachten, wat het proces aanzienlijk vereenvoudigt. Eerder voegde Google al de mogelijkheid toe om klassenlijsten te importeren vanuit bepaalde Student Information Systems (SIS), waardoor het handmatig toevoegen van leerlingnamen in nieuwe klassen niet langer nodig was.