Nieuws in de klas biedt een wekelijkse dosis actualiteit

- Jeroen Langendam - 3 min

De Vlaamse regering heeft recent het project Nieuws voor de Klas goedgekeurd. Dit project helpt leerlingen mediawijsheid en een kritische houding te ontwikkelen.

Nieuws en actualiteiten zijn overal. Niet alleen via traditionele media als kranten en het journaal, maar ook via de eigen smartphone krijgen kinderen veel nieuws voorgeschoteld.

Maar niet alles wat ze via de telefoon binnenkrijgen is echt, er zit ook veel fakenews tussen. Als leerkracht kun je een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van een volwassen houding ten opzichte van de media. Het project Nieuws in de Klas wil daarbij helpen.

Nieuws in de Klas

Nieuws in de Klas is een Belgisch project dat jongeren stimuleert om het nieuws en de actualiteiten te volgen en te interpreteren. Het doel is het ontwikkelen van mediawijsheid en een kritische blik op het nieuws. Zo wil het programma zorgen voor goed geïnformeerde burgers, die niet blind achter Tweets of Facebook posts aanlopen.

Tornado aan nieuws

Nieuws in de klas is beschikbaar voor het lager, secundair en voor het volwassenenonderwijs. De organisatie beschrijft haar aanbod als: “een tornado aan nieuws, maar dan netjes gebundeld in één pakket. Tot op de drempel van je klaslokaal.”

Een leraar: “De kinderen vinden het leuk en zijn steeds verbaasd dat er zoveel nieuwsmedia zijn en dat het toch over hetzelfde nieuws gaat! Ze leren zo de verschillende invalshoeken kennen.”

Lespakket / Nieuwspakket

Als deelnemer aan Nieuws in de Klas ontvang je het volgende:

  • Een week lang een nieuwspakket (op papier en digitaal), bestaande uit 21 kranten per dag en twee magazines op woensdag.
  • Logingegevens voor de digitale kranten en magazines
  • Gedurende het schooljaar themadossiers van Media.21
  • Toegang tot beeldmateriaal via het Archief voor Onderwijs
  • Lesmateriaal

Het nieuwspakket is te bestellen via de website. Op deze website is ook kant-en-klaar lesmateriaal te vinden om je lessen mee vorm te geven.