Whizzkids gaat online met Whizzkids@home

- Jeroen Langendam

Afbeelding: Whizzkids

Heb je moeite om je leerlingen (of kinderen) voldoende leerzame lesstof aan te bieden? Whizzkids@home houdt ze wel even bezig.

De plotselinge overstap naar thuis- en afstandsonderwijs is voor iedereen even wennen. Het is ook niet niks, wanneer je van de ene op de andere dag je hele curriculum moet aanpassen. Sommigen zeggen zelfs dat je daar eigenlijk helemaal niet aan moet beginnen.

Inmiddels hebben we al een aantal initiatieven gezien om te helpen bij het vormgeven van afstandsonderwijs. Ook Whizzkids kan aan dat rijtje worden toegevoegd. Whizzkids is een ICT-wedstrijd die zich richt op leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs. Normaal gesproken wil Whizzkids leerlingen laten kennismaken met ICT, zodat het kind in het vierde jaar een goede start kan maken.

In het schooljaar 2019-2020 namen 694 klassen deel aan Whizzkids. Het hoogtepunt zou de finale op 27 maart zijn. De finales zijn voorlopig uitgesteld.

Whizzkids@home

De organisatie is niet bij de pakken gaan neerzitten en heeft hard gewerkt op een Whizzkids@home editie te maken. Dit is een thuisversie van Whizzkids, die bestaat uit allerlei opdrachten die kinderen thuis zelf kunnen uitvoeren. De opdrachten zijn uitdagend, maar niet te moeilijk om zonder begeleiding uit te voeren.

Prijzen

Whizzkids@home is gratis en je kunt er nog leuke prijzen mee winnen ook nog! Elke week verschijnen er 10 zoekvragen op de website en onder de goede inzenders worden drie Google Home Mini’s verloot. De antwoorden zijn altijd online te vinden. Deelnemen kan via de speciaal voor Whizzkids@home gebouwde website.

Bijdrage aan afstandsleren

Uitdagende vragen, waar je iets van leert over ICT en de kans om een prijs te winnen? Whizzkids@home komt als geroepen voor alle ouders die niet meer weten hoe ze hun kind bezig moeten houden én voor elke leerkracht die onvoldoende online lesmateriaal heeft, maar zijn of haar leerlingen nog iets wil bijbrengen. Whizzkids zegt “een steentje (te willen) bijdragen tot het afstandsleren”. Het zou zo maar eens kunnen dat ze inderdaad erg behulpzaam zijn.