Vlaanderen investeert in digitale lespakketten van het Instituut voor Tropische Geneeskunde

- Ilene Langen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist om 200.000 euro te investeren in de digitalisering van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Dankzij digitale lespakketten wil hij de ITG-kennis en -expertise verspreiden in het secundair onderwijs.

Om de kennis en expertise van het Instituut voor Tropische Geneeskunde zo breed mogelijk in te zetten, investeert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts 200.000 euro in de verdere digitalisering ervan. De wetenschappelijke instelling zet namelijk in op onderzoek naar tal van tropische ziekten zoals malaria en tuberculose.

“De expertise van het ITG was misschien nog nooit zo actueel als in deze coronatijden”, zegt Weyts. “Ook daarom investeren we verder in deze parel aan onze wetenschappelijke kroon en zetten nog meer in op een brede verspreiding van de ITG-kennis”.

Digitale investeringen

In het voorjaar van 2022 zullen een zestal lokalen worden uitgerust met moderne audiovisuele apparatuur. Zo kan de instelling lessen rechtstreeks uitzenden of opnemen. Docenten van het ITG krijgen digitale professionaliseringsmogelijkheden aangeboden.

Daarnaast zal het instituut ook digitale en kant-en-klare lespakketten ontwerpen voor het secundair onderwijs. De VRT wordt als samenwerkingspartner betrokken om het bereik zo groot mogelijk te maken.

“We proberen om ook wat positieve gevolgen te verbinden aan de coronacrisis”, zegt Weyts. “Zo zijn jongeren zich waarschijnlijk nog nooit zo scherp bewust geweest van tropische ziekten, virologie en pandemieën als het laatste anderhalf jaar. Daar zit ook een kans in, om de internationaal gerenommeerde expertise van ons eigen ITG nu nog meer te vertalen naar de klaslokalen”.