Onderwijs-app Socratic helpt leerling met huiswerk

- Jeroen Langendam

Google lanceert Socratic, een app waarmee een leerling bij het maken van huiswerk zelfstandig op zoek kan gaan naar uitleg en verduidelijking.

Het moderne onderwijs maakt steeds meer gebruik van een lesmethode uit de klassieke oudheid; de Socratische methode. Bij de Socratische methode staat het stellen van vragen om daarmee tot de echte kennis te komen centraal. Deze methode wordt, nadat hij herontdekt is, steeds vaker toegepast in de klas. Met goede resultaten.

Huiswerk niet Socratisch

Soms loopt een leerling bij het doen van zijn huiswerk vast. De Socratische methode zou dan behulpzaam kunnen zijn, maar zonder de aanwezigheid van een sparringpartner kan de leerling uren blijven piekeren over de juiste oplossing.

Google belooft met de app Socratic een oplossing te bieden voor dit probleem. Het bedrijf kocht Socratic vorig jaar en heeft deze nu uitgerust met artificiële intelligentie (AI) die de leerling langs alle beschikbare bronnen voert om uiteindelijk een antwoord te vinden.

Makkelijk vragen stellen

Een leerling kan een vraag aan Socratic stellen door een foto van de vraag te uploaden, of door via voice een vraag te stellen. Socratic zoekt dan het internet af naar bronnen die dezelfde manier op een andere manier uitleggen.

Afbeelding: Google

Google belooft dat de AI niet op zoek gaat naar een letterlijk antwoord op de vraag, maar dat Socratic in staat is om de onderliggende concepten te herkennen. Daardoor kan het niet alleen teksten, maar ook video’s vinden. Ook biedt Socratic meer diepgang, doordat het een moeilijk concept kan opsplitsen in kleinere, meer behapbare lessen.

Leren voor het proefwerk

Om ook het leren voor een proefwerk makkelijker te maken bevat Socratic 1000+ gidsen over onderwerpen uit het secundair en hoger onderwijs, varierend van Algebra en Biologie tot Natuur- en Scheikunde. Deze gidsen bevatten de belangrijkste onderwerpen en zijn een mooie aanvulling op de aanwezige boeken.

Socratic spreekt geen Nederlands

Een nadeel van Socratic is dat deze alleen in het Engels verkrijgbaar is. Dat maakt het soms wat lastig om te gebruiken, want de leerling moet niet alleen de lesstof laten doordringen, hij moet daarvoor ook een vertaalslag maken. De app is dus vooral geschikt voor de al wat oudere leerlingen, die een voldoende beheersing van de Engelse taal hebben.

Beschikbaar voor Apple, Android volgt

Googles’ Socratic is beschikbaar in iOs. De Android-versie staat in de planning voor de komende herfst.