Laat  je creativiteit en gamekennis los tijdens Unwrap Game Jam

- David Van Waeyenberghe

Howest DAE organiseert in samenwerking met DAE Studios de Unwrap Game Jam van 14 tot 16 februari. Game-ontwikkelaars en studenten gooien 72 uur lang alle remmen los, op zoek naar nieuwe en creatieve games.

Drie dagen lang alleen maar bezig zijn met games, dat is het opzet van de Unwrap Jam, van 14 tot 16 februari. Plaats van afspraak: The Square, één van de Howest campussen. De jam zet de deuren open voor alle Belgische game ontwikkelaars, studenten en iedereen die bezig is met game-based learning of gamificatie. De jam werd jaren georganiseerd door DAE tijdens de creaweek maar staat nu voor het eerst open voor elke Belgische game developer.

Belgische kwaliteit in de kijker

 “De jam paste oorspronkelijk in de creaweek van Howest DAE. Wij hebben aangeboden om dit in een Belgisch verhaal te gieten onder de noemer Unwrap, wat een Belgisch entertainment festival is”, legt Sam De Boeck uit van co-organisator DAE Studios. “Ons doel is om de creativiteit te stimuleren. ‘Doe eens zot’, zal de rode draad zijn doorheen de jam.”

De driedaagse komt er niet zomaar. Vlaanderen, en bij uitbreiding België, hebben naam en faam opgebouwd in de internationale game-industrie. “Er zijn heel veel talentrijke ontwikkelaars, maar die vertrekken ook even snel naar het buitenland. Die ‘brain drain’ willen we voor een stuk omzetten in het behouden van talent op eigen bodem, maar tegelijk gaan we op termijn buitenlandse aandacht trekken. De jam geeft ontwikkelaars, jong en minder jong, studios en iedereen die bezig is met games de kans om zich aan het publiek en een jury te tonen.”

lees ook

Flanders Game Hub geeft boost aan Vlaamse game-industrie

Games en frietjes

De Unwrap Jam geeft iedereen de kans om zich te tonen. En tegelijk wil de organisatie van de jam een feestelijke ontmoeting maken. Inclusief gratis frietjes voor de deelnemers. “De creativiteit zal op de eerste plaats staan”, gaat Sam De Boeck verder. “Maar net zo goed zijn sociale contacten heel belangrijk. We hopen een paar jonge talenten aan het werk te zien.”

Unwrap Game Jam verwacht ongeveer 200 deelnemers, waarvan het grootste deel studenten aan de DAE-opleiding zullen zijn. Elk team dat deelneemt aan de jam zal de kans krijgen om het resultaat te tonen. “Het feit dat we met zijn allen samen aan games werken, zal ongetwijfeld stimulerend werken. Jonge ontwikkelaars zullen van ervaren spelers kunnen leren en ideetjes oppikken. Daarnaast zal iedereen uitgedaagd worden om op korte tijd een game te maken.”

Jury en showcase

Aan het eind van de jam kunnen de deelnemers hun resultaat aan een jury voorstellen. Die jury, samengesteld uit ‘veteranen’ uit de Belgische game-industrie zullen de games beoordelen. “Dit kan een unieke kans zijn voor startende ontwikkelaars en studenten om een vliegende start te nemen. Na het event zullen gamers de nieuw gemaakte games kunnen testen. Aan de hand van die feedback krijgt één team nog de community prijs.”

Iedereen (ouder dan 18 jaar en in het hoger onderwijs) die zich interesseert in het ontwikkelen van games kan deelnemen. Meer informatie is terug te vinden op de website van Unwrap Game Jam. Inschrijven kan tot 10 februari om 12 uur.