Kahoot! betaalt half miljard dollar voor Clever

- Jeroen Langendam

Afbeelding: Shutterstock

Kahoot! heeft grote ambities. De overname van Clever, voor 500 dollar, betekent een grote stap om die ambities waar te maken.

We kennen het Noorse Kahoot! als die handige app waarmee je op speelse wijze kunt peilen of je leerlingen de stof hebben begrepen en onthouden. Het bedrijf wil echter meer zijn dan dat.

Kahoot! wil een leidende speler worden in het digitale basisonderwijs. Om die ambitie waar te maken heeft Kahoot een enorme stap gezet. De Noren leggen ruim 500 miljoen dollar (iets meer dan 411 miljoen euro) op tafel om Clever te kopen. Met de overname krijgt Kahoot 100% van de aandelen in Clever in handen.

Eilert Hanoa, CEO van Kahoot: “Clever en Kahoot zijn twee missie-gedreven organisaties met een gelijke passie voor het onderwijs”. Hanoa ziet kansen voor samenwerking, onderwijsinnovaties en betere dienstverlening.

Wat is Clever

Clever is een single sign-on portal voor leerlingen, leerkrachten en ouders. Het biedt scholen een digitaal platform “waar technologie, leren en communicatie gewoonweg werken”.

Het bedrijf achter Clever bouwt voort op een populair platform en voegde hier verschillende functies aan toe waardoor het beter aansluit op de noden van het primair onderwijs. Met succes, want inmiddels gebruikt ruim tweederde van de Amerikaanse basisscholen het platform. Dat zijn in totaal ruim 89.000 scholen.

Elke maand loggen ruim 20.000 leerlingen in, om in totaal 5,6 miljard onderwijssessies te volgen.

Sterke positie Kahoot

Toen de overname bekend werd gemaakt had Kahoot een totale beurswaarde van 4,3 miljard dollar (iets meer dan 3,5 miljard euro). Door de bijzondere omstandigheden in 2020 steeg het aantal Kahoot!-gebruikers met 68% (naar 28 miljoen accounts). De kwartaalomzet steeg eveneens, naar 191,1 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2021 (de omzet over het eerste kwartaal van 2020 bedrog “slechts” 6,5 miljoen dollar).

Focus op de VS

In de groeiplannen van Kahoot ligt de focus op de Verenigde Staten. Dat de overname ook betekent dat Kahoot het personeel overneemt (175 medewerkers) helpt het bedrijf om een stevige voet aan de grond te krijgen.

Voor Clever biedt de overname de kans om haar internationale plannen te versnellen. Tyler Bosmeny, CEO en mede-oprichter van Clever is blij met de overname: “We hebben Clever opgericht omdat we geloven dat technologie een krachtige hefboom kan zijn om leren leuker en boeiender te maken – en niemand vertegenwoordigt die visie beter dan Kahoot! Onderdeel zijn van de Kahoot!-familie biedt ons de kans om onze missie voort te zetten. We kunnen onze plannen om een internationale markt te bedienen versnellen.”