Huawei’s SmartBus met focus op online welzijn rijdt rond in België

- Cédric Van Loon

Vanaf vandaag rijdt Huawei’s SmartBus rond in België om halt te houden in verschillende scholen. Dankzij interactieve leerervaringen wil het leerlingen (en leerkrachten) informeren rond cyberpesten, online veiligheid en privacy. De Freinetschool ‘Het Wijdeland’ in Sint-Truiden is de eerste stop.

De SmartBus is ingericht als een mobiel klaslokaal waarmee Huawei een leuke omgeving wil maken voor schoolkinderen. De belangrijkste focus ligt op online welzijn; hoe ze veilig door de online wereld kunnen navigeren. In oktober en november mogen diverse scholen in België een bezoek verwachten.

smartbus
De SmartBus is ingericht als een klaslokaal.

Huawei lanceert de SmartBus na een onderzoek naar het online gedrag van kinderen tussen de 11 en 15 jaar oud. De resultaten van dit onderzoek hebben het thema van de SmartBus bepaald om de behoeften en zorgen van kinderen te beantwoorden. Een belangrijk onderdeel van de interactieve leerervaring is cyberpesten.

Dagelijks leven online

“Jongeren en kinderen spenderen een groot deel van hun dagelijks leven online. Het zou dus niet meer dan normaal zijn dat ze in hun basisopleiding leren navigeren in die online wereld, en te weten komen hoe ze uit de buurt van gevaren blijven,” zegt Abraham Liu, Vice-President van Huawei voor Europa, tijdens het Belgische lanceringsevenement in de Freinetschool Het Wijdeland in Sint-Truiden. “Als technologiebedrijf kan Huawei een rol spelen om dat waar te maken en onze SmartBus maakt deel uit van die inspanning.”

“We moeten kinderen en jongeren in heel Europa voorzien van de juiste tools en kennis zodat ze veilig gebruik kunnen maken van het internet en hun online ervaring verbetert. In een steeds digitalere wereld moeten dat basisvaardigheden worden en particuliere initiatieven zoals de SmartBus zijn een welkome bijdrage om dat mogelijk te maken,” vult Hilde Vautmans, lid van het Europees Parlement, aan.