AP Hogeschool toont grote ambities met virtual reality

- Jeroen Langendam

De AP Hogeschool Antwerpen wil, met subsidie van de overheid, een groot virtual reality (VR) lab bouwen. Op dit moment zoekt de hogeschool een geschikte locatie.

De Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen (AP Hogeschool) heeft ambitieuze plannen bekend gemaakt. De hogeschool wil namelijk het grootste virtual reality (VR) laboratorium van de provincie Antwerpen bouwen en is op dit moment op zoek naar een geschikte locatie in het centrum van de stad.

Immersive Room

Onderdeel van het VR Lab wordt een immersive room. Een immersive room is een ruimte waarin een situatie levensecht wordt gesimuleerd in VR. Dat biedt oefenmogelijkheden die normaal gesproken te duur of gevaarlijk zijn. Studenten aan een zorgopleiding krijgen bijvoorbeeld reanimatietrainingen in een realistische omgeving, zoals een drukke stationsomgeving.

Reanimatietrainingen vinden nu nog in de veiligheid van het klaslokaal plaats. Met virtual reality kan op een realistischer manier worden geoefend met situaties uit de praktijk (foto: Pexels.com)

Ook het bedrijfsleven vraagt om virtual reality

De AP Hogeschool heeft al een tijdje geëxperimenteerd met VR. Zo werkt de hogeschool met een green room van ongeveer 10 bij 10 meter. De hogeschool merkt dat er veel vraag is om de ruimte te mogen gebruiken, niet alleen van studenten maar ook vanuit het bedrijfsleven.

Het Vlaams ministerie van Innovatie heeft een subsidie van € 450.000 beschikbaar gesteld voor het bouwen van een nieuw VR-lab. Het nieuwe lab zal een oppervlakte hebben van 330 vierkante meter.