Google Earth op maat

- Jeroen Langendam

Google Earth is al een tijdje een begrip wanneer het gaat om kaarten en satellietbeelden. Door een nieuwe update kun je Google Earth helemaal op maat maken om jouw verhaal te vertellen.

Het Amerikaanse Google Earth biedt sinds kort een aantal nieuwe functionaliteiten aan die voor scholieren en studenten een zee aan mogelijkheden openen. De nieuwe features maken het namelijk mogelijk om kaarten op maat te maken, waardoor je ze perfect kunt gebruiken in een werkstuk of project.

Met de tools kunnen scholieren visueel maken wat ze in het klaslokaal leren. Bijvoorbeeld door tijdens een les over aardrijkskunde en geografie een kaart te maken van de verschillende bodemsoorten in het land. Door Google Earth in te zetten in de klas zet je de leerlingen actief aan het werk. Dit is een stuk effectiever is dan achteroverleunend een YouTube filmpje te bekijken.

Google Earth zoals jij het wilt

Leerlingen (maar ook elke andere gebruiker) kunnen in de nieuwste versie van de software naar believen plaatsen markeren, maar ook lijnen en vormen toevoegen. Ook kun je aan de plaatsmarkeringen teksten, afbeeldingen en video’s koppelen.

Het is mogelijk om meerdere landkaarten of Streetview afbeeldingen te koppelen. Daardoor kun je een presentatie in elkaar zetten die de ruimtelijke component van het verhaal benadrukt.

Samenwerken aan één presentatie

Google heeft bij alle recente updates veel aandacht geschonken aan het faciliteren van samenwerking. Dat geldt ook voor deze update van Earth.

Het maakt niet uit of een leerling werkt op tablet, laptop, desktop of zelfs de telefoon, want de software is platform-onafhankelijk. Zelfs het downloaden van de app is niet noodzakelijk, want er is ook een webversie beschikbaar. Leerlingen kunnen samenwerken aan één enkel Google-document, waardoor ze samen de perfecte presentatie in elkaar kunnen zetten.