Frankrijk raadt gratis versies van Office 365 en Google Workspace af in scholen
De houding van minister Pap Ndiaye weerspiegelt Europese bezorgdheden omtrent soevereiniteit van cloudgegevens, concurrentie en privacy.
Moeten alle Franse overheidsscholen binnenkort gratis versies van Office 365 en Google Workspace van de computers halen? Als het van parlementslid Philippe Latombe afhangt alleszins wel. Hij bond deze zomer de kat de bel aan door minister van onderwijs Pap Ndiaye te adviseren om dergelijke gratis versies te weigeren. Latombe vroeg de minister om een standpunt aangezien er twijfels zijn over de datasoevereiniteit en de opslag van persoonsgegevens in een Amerikaanse cloudaanbieder.
Gratis versies onwettelijk
In een schriftelijk antwoord aan Latombe schrijft minister Ndiaye dat Franse overheidsopdrachten een betaalde tegenprestatie vereisen. “Gratis aanbiedingen van diensten zijn daarom in principe uitgesloten”, aldus minister Pap Ndiaye. Betaalde versies van clouddiensten zouden wel een oplossing kunnen zijn, op voorwaarde dat ze nog niet zijn uitgesloten door vragen rond gegevensbeveiliging.
Want daar wringt het Franse, en ook Europese, schoentje. De Franse autoriteiten beschouwen de clouddiensten van Microsoft en Google, die gegevens opslaan in de VS, als niet in overeenstemming met de Europese gegevensregeling zoals GDPR. De toepassingen zouden ook haaks staan tegenover Schrems II, een arrest uit 2020 van het Europese Hof van Justitie over grensoverschrijdend delen van gegevens.
lees ook
Denemarken verbant Chromebooks en Google Workspace in sommige scholen
Biden probeert te sussen
Vorig jaar raadde het Franse interministeriële digitale departement Franse overheidsdiensten af om clouddiensten zoals Office 365 en Google Workspace te gebruiken. Een maand later kregen de Franse academies een soortgelijk advies van het DINUM. Drie jaar geleden kwamen Duitse autoriteiten voor gegevensbescherming tot een zelfde conclusie en verboden het gebruik van Office 365 in deelstaat Hessen.
Het water tussen Europa en de Verenigde Staten is bijzonder diep in deze materie. Vorige maand probeerde president Biden himself om het privacyschild tussen beide partijen nieuw leven in te blazen. Het is al de derde poging om datatransfers tussen Europa en Amerika te regulariseren. De twee vorige akkoorden sneuvelden in respectievelijk 2015 en 2020. De bal ligt in het Europese kamp waar de Commissie uiteindelijk een beslissing zal nemen.