[adv] Flanders Education Summit (28 september) vertelt verhaal na Digisprong

- Schoolit redactie

[Advertorial] De organisatie van de eerste Flanders Education Summit (FES) is in handen van scholengemeenschap Sint-Quintinus in samenwerking met Lab9 Pro. Samen met partners en deelnemers gaan de organisatoren op zoek naar de digitale mogelijkheden na Digisprong. FES vindt plaats op donderdag 28 september op Corda Campus in Hasselt.

Digisprong: het pakket middelen dat de overheid enkele jaren geleden ter beschikking stelde voor de Vlaamse scholen, heeft voor een versnelling in de digitalisering gezorgd. Missie geslaagd? Misschien, maar dan enkel en alleen als de opvolging en het verankeren van een duurzaam ICT-beleid in de school is verzekerd. De eerste Flanders Education Summit wil een antwoord geven op tal van vragen. FES wil vooral te weten komen of scholen wel klaar zijn om de digitale transformatie verder vorm te geven.

Voor iedereen in het onderwijsveld

Flanders Education Summit biedt een afwisselend programma en richt zich dan ook niet uitsluitend tot één doelgroep. “We willen de deelnemers ‘hands-on’ laten ontdekken welke digitale leermiddelen hen op de digitale weg kunnen helpen”, zegt Zeno Verschaeve van Lab9 Pro. “Om iedereen te betrekken hebben we het event opengezet voor die er belang bij heeft. We bekijken digitale middelen, maar evengoed toekomstige financieringen, beheer en opvolging van toestellen.”

Lab9 Pro en de scholengemeenschap Sint-Quintinus krijgen voor het event medewerking van verschillende partners. Onder hen ook grote spelers zoals Apple, Microsoft en het Katholiek Onderwijs. “De meeste mensen weten dat Lab9 voornamelijk werkt met Apple. Het spreekt voor zich dat we die middelen in de kijker willen zetten. Maar tegelijk maken we het event zo breed mogelijk en zullen er ook sessies voor laptops en Chromebooks zijn.”

Lab9 voor het onderwijs van morgen

Lab9 (Pro) is zoals Zeno het al aangaf vooral gekend van hun Apple-werking. De groep telt intussen ruim 240 medewerkers in België. In 2020 veranderde het bedrijf de naam van Online Grafics naar Lab9 Pro, wat naast meer naambekendheid ook voor een stevige groei zorgde. Zo nam Lab9 Pro 15 winkelpunten van Switch over. Die overname zorgde voor een boost waardoor de groep al 27 stores telt. Dat Lab9 de blik ook op het onderwijs richt, hoeft dan ook niemand te verbazen.

“We hebben een visie op ‘het onderwijs van morgen’ en de rol die Lab9 Pro daarin kan spelen”, legt Zeno uit. “Die rol gaat een eind verder dan het verdelen van toestellen. Het gaat om alles wat met hardware, IT, wifi en dergelijke te maken heeft. Een belangrijke pijler waar we op inzetten, en dat zullen we blijven doen, is de pedagogische begeleiding. Lab 9 Education heeft een rechtstreekse link met het onderwijs, als ex-leerkracht of ex-directeur. Die ervaring gebruiken en delen we met onze klanten. We evangeliseren als het ware onze opgebouwde bagage.”

Playgrounds

Flanders Education Summit wil ervoor zorgen dat leerkrachten, directies en ICT-coördinatoren door het bos de bomen kunnen zien. Want het is geen geheim dat er flink wat aanbieders van leermiddelen, toestellen, etc. zijn. “Het is bijvoorbeeld minder bekend dat aanbieders zoals Jamf niet exclusief op Apple maar ook op Chromebooks werken. De specialisatie van Lab9 mag dan wel Apple zijn, onze technische kennis en mogelijkheden gaan veel verder dan dat ene merk.”

Om iedereen de kans te geven zoveel mogelijk (nieuwe) inzichten te verwerven, heeft Flanders Education Summit gekozen voor een bijzonder interactief event. “We willen hands-on mensen betrekken en hen letterlijk laten ondervinden hoe het is om met bepaalde leermiddelen aan de slag te gaan. Daarom voorzien we ‘playgrounds’: standjes waar de bezoekers kennis kunnen maken met die leermiddelen, toepassingen en de personen achter de bedrijven.”

Vrijheid aan de leerkracht

Wie denkt dat sinds Digisprong alle scholen en alle leerkrachten aan de slag zijn met digitale leermiddelen, komt ongetwijfeld bedrogen uit. “Zeker in het lager onderwijs staat de digitalisering nog vaak gelijk met een beamer aangesloten op een pc of laptop. Het beeld van de leerkracht die op een verhoogje voor de klas staat, gaat in veel gevallen nog op. En dat is jammer, want op die manier missen ze vaak de vrijheid in het lesgeven.”

En net die vrijheid wil Lab9 Pro, samen met de verschillende partners, demonstreren tijdens FES 2023. “Iedereen die naar het event komt, moet en zal een aanbod op maat krijgen. Zowel de leerkracht die al langer met digitale middelen werkt, als iemand die ermee aan de slag wil gaan, zal geïnspireerd naar huis gaan. Ons hoofddoel is om mensen aan te moedigen na te denken over doordacht ICT-gebruik, zodat ze een duurzame leeromgeving in functie van de leerlingen kunnen creëren.”

Festivalprogramma

Flanders Education Summit mag je gerust het eerste onderwijsfestival van het nieuwe schooljaar noemen. De deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit een ruim twintig workshops over verschillende thema’s en voor alle platformen. “De sessies worden stuk voor stuk gegeven door mensen uit de onderwijswereld, die echt weten waarover ze praten. Tijdens de sessies blijven de playgrounds open zodat deelnemers in alle rust en vrijheid praktische toepassingen kunnen ontdekken en beleven.”

Het spreekt voor zich dat werken met iPads een belangrijke rol zal innemen tijdens het event. Daarom zal Lab9 Pro zelf ook aanwezig zijn met een infobooth. “We verwachten verschillende mensen die nog nooit met een iPad hebben gewerkt. Dat hoeft absoluut geen belemmering te zijn, integendeel zelfs. Zij kunnen bij ons, maar net zo goed bij onze partners, persoonlijk ondervinden welke kansen er liggen. Eén vooroordeel helpen we alvast uit de wereld: Apple is niet per se duurder dan andere aanbieders.”

Inspirerende keynotes

Naast de workshops serveert FES 2023 twee keynotes en een afsluitend debat. Jan Royackers (Schoolmakers) ontrafelt het recept achter ‘Magisch Meesterschap’. “Jan is directeur van Schoolmakers en neemt de deelnemers mee op onderzoek. Hoe maak je als leerkracht, docent, of zelfs museumgids maximaal impact op het leren en de ontwikkeling van leerlingen? Een boeiende vraag, waar Jan ongetwijfeld interessante dingen over kan zeggen. De keynote is bij te wonen tijdens workshop twee en duurt ongeveer drie kwartier.

Ook de tweede keynotespreker is goed gekend in de onderwijswereld. “Kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens zal het hebben over hoe we de vaardigheden van jongeren kunnen versterken in een werelddeel dat alles in vraag stelt en vaak polariseert. Hoe kunnen we die jongeren leren houden van complexiteit en daar toch een gezonde waardenkeuze in laten ontwikkelen? De keynote is onderdeel van workshop drie en duurt ongeveer drie kwartier.”

Afsluitend debat

Flanders Education Summit sluit de eerste editie af met een panelgesprek. Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs Vlaanderen), Sandra De Canck (van havendirecteur naar leerkracht), Hanne Rosius (PXL-lector en leerkracht van het jaar), Rudi Boydens (directeur Middenschool Blankenberge) en Tom Cox (Coördinerend directeur Sint-Quintinus) bespreken de digitalisering en het lerarentekort in het onderwijs.

“De panelleden zullen nadenken over de volgende stappen na Digisprong. Ze bespreken de mogelijkheden voor scholen en wat we kunnen verwachten van de overheid en wat we als leerkracht zelf kunnen doen. Bert Smits (Schoolmakers) modereert het debat. Aan het eind geeft Vlaams minister van onder andere Economie, Innovatie en Werk Jo Brouns (CD&V) zijn slotbeschouwing en inzichten in het thema”, aldus Zeno Verschaeve.

Praktische info

De praktijkgerichte onderwijsdag vindt plaats in de gebouwen van Corda Campus (Kempische Steenweg in Hasselt). Inschrijven kan tegen 95 euro (inclusief btw) per persoon. “We hebben gekozen voor een ‘all-in formule’ waarbij de deelnemers naast interessante workshops, keynotes en een verhelderend debat ook een lunch mogen verwachten. Bovendien krijgt iedereen een deelname-attest.”

Alle informatie over de inschrijving, het programma, de sprekers en partners is terug te vinden op de website van Flanders Education Summit.


Dit is een commerciële samenwerking met Lab 9 Pro. Alle informatie over de inschrijving, het programma, de sprekers en partners is terug te vinden op de website van Flanders Education Summit.