Een taal leren doe je…met Minecraft

- Jeroen Langendam

Een taal leer je het beste door je erin onder te dompelen. Dat kan met Minecraft. Bijvoorbeeld in de Maori wereld van Whetu Paitai.

Een taal leer je het makkelijkst wanneer je deze in de praktijk toe moet passen. Om die reden vormen buitenlandse stages en taalreizen al jaren een enorm waardevolle toevoeging op het taalonderwijs uit de boekjes. Tijdens een maand in het buitenland, waarbij je min of meer gedwongen bent om de taal de hele dag te spreken, leer je veel sneller dan van een paar uur per week in de klas.

Maar niet iedereen heeft het tijd, of het geld, voor een taalreis.

Online taal leren

Gelukkig zijn er nu ook online mogelijkheden om talen te leren. Zoals de Maori-Minecraft omgeving die is gebouwd door Whetu Paitai, in samenwerking met Microsoft en Minecraft: Education Edition. Paitai is een game designer uit Nieuw-Zeeland met Maori-roots. Volgens Paitai is de Maori-cultuur veel meer dan een taal: “Alle oorspronkelijke culturen bestaan uit veel facetten. En al die facetten samen maken de cultuur tot wat hij is”.

Maori leren in Minecraft - afbeelding
Afbeelding: Minecraft

Een van de facetten is de taal Te Reo Maori, een taal die hij zelf vooral leerde doordat hij er in werd ondergedompeld. De moderne kinderen worden veel minder blootgesteld aan de oorspronkelijke cultuur. Toen hij MineCraft speelde, zag hij de mogelijkheid om in Minecrift een omgeving te bouwen waarbinnen zijn leerlingen de cultuur en Te Reo Maori kunnen leren.

Enthousiaste reacties op Maori-Minecraft

Ouders zijn positief over de lessen in de Minecraft-omgeving. Volgens een ouder is deze les slechts een begin is van de eindeloze mogelijkheden tot online onderwijs. Het enthousiasme van de leerlingen is aanstekelijk: “Meestal is het op school zo: ‘Hier is A, doe B, aan de slag. Nu krijgen we alle vrijheid. Minecraft? ja. Graag!”

Paitai: “Minecraft is niet slechts een spel. Het is niet slechts iets om van te leren. Het is allebei.”