Een overlevingspakket samenstellen

- Jeroen Langendam

Een survival kit kan je redden bij een noodgeval.

Je denkt er liever niet aan, maar toch is het slim om voorbereid te zijn op een noodgeval. Een manier om dit te doen is door een overlevingspakket samen te stellen.

Terwijl wij ons aan het voorbereiden zijn op de kerstdagen en Oud en Nieuw, hebben mensen in andere landen heel wat anders aan hun hoofd. Zo woeden in Australië momenteel veel heftige bosbranden en moeten mensen van het ene op het andere moment geëvacueerd worden. Dergelijk nieuws onderstreept het belang van een goede voorbereiding op een noodgeval. Niet alleen volwassenen moeten weten wat ze moeten doen, ook voor jongeren en kinderen loont het om goed voorbereid te zijn.

Leer hen daarom om een overlevingskit samen te stellen. Daar wordt bij ons misschien wat lacherig over gedaan, maar in de Verenigde Staten neemt men dit een stuk serieuzer. Daar heerst, na grote rampen uit het verleden, het besef dat mensen in een noodsituatie primair op zichzelf aangewezen zijn. Daarom brengt de overheid daar speciale spellen op de markt om kinderen te leren hoe te handelen in een rampsituatie. Maar voorbereiden op een noodgeval is meer dan theorie.

Bereid je voor op een noodgeval

Op www.ready.gov vind je alles wat je moet weten om je voor te bereiden op een noodsituatie. Van het maken van een basic survival kit (en een uitgebreider pakket) tot evacuatieplannen en het bepalen welke locaties veilig zijn. Ook is er speciale aandacht voor senioren en huisdieren.

Gebruik de vrije dagen van de kerstvakantie nuttig en bereid je voor op een noodgeval. Hopelijk ga je dit nooit nodig hebben.