Een mindmap maken met Coggle

- Jeroen Langendam

Een mindmap op flowchart maken wordt makkelijker dankzij de online tool Coggle. Hiermee wordt het maken van aantekeningen nog makkelijker.

Iedere leerling en student maakt aantekeningen op zijn eigen manier. Maar welke stijl van aantekeningen maken iemand ook heeft, met mindmapping leer je natuurlijker en sneller.

Wat is een mindmap?

Mindmaps zijn bruikbaar voor veel doeleinden. Niet alleen wordt het leuker en logischer om aantekeningen te maken, ook brainstormsessies worden een stuk effectiever met een mindmap. Met een mindmap kun je namelijk verschillende denkrichtingen tegelijkertijd verkennen, waarbij je ook de samenhang tussen ogenschijnlijk afgescheiden onderwerpen kunt zien.

Een mindmap is een schematechniek die wordt gebruikt om begrippen in hun onderlinge samenhang weer te geven. Je begint met de mindmap door het centrale onderwerp in het centrum van de bladzijde te zetten. Vervolgens ziet je de verwante onderwerpen en begrippen daaromheen, verbonden met het centrale thema. Vervolgens kunnen weer sub-begrippen worden opgenomen.

Door het gebruik van vloeiende lijnen, kleuren en dergelijke ontstaat een organisch geheel dat voor de maker van de mindmap volledig logisch is.

Toen mindmaps in de jaren ’90 in opkomst kwamen, waren pen, papier en gekleurde stiften of potloden het belangrijkste gereedschap. Maar tegenwoordig zijn er ook digitale tools zoals Coggle.

Mindmaps zijn via Coggle makkelijk te maken. Bovendien kun je ze heel makkelijk delen, waardoor je tijd- en plaatsonafhankelijk kunt samenwerken met Coggle. Hoewel Coggle in haar promotie vooral inzet op het maken van mindmaps, kan de tool ook gebruikt worden voor het maken van Flowschema’s.

Gratis en betaald abonnement

Met de gratis versie van Coggle kun je drie Mindmaps maken die helemaal privé zijn. Daarnaast kun je onbeperkt publieke Mindmaps maken. Deze versie zal voor de meeste leerlingen en studenten voldoende mogelijkheden bieden. Voor professioneel gebruik, en de mogelijkheid tot online samenwerken, is een betaald abonnement nodig. Dit kost 5 dollar per maand per persoon (voor organisaties 8 dollar per maand per persoon).