Dove kinderen leren makkelijker lezen met Story Sign

- Jeroen Langendam

De meeste kinderen leren lezen dankzij klanken. Voor dove kinderen werkt dit niet. StorySign leert hen lezen door gebruik te maken van gebarentaal.

Een kind leren lezen is een proces van vallen en opgaan. Het kind moet voorgelezen worden en er moet samen worden gelezen. Door de tekst samen te lezen en uit te spreken, kan het kind leren decoderen: herkennen wat de letters zijn en welke klanken daarbij horen. Wanneer het kind doof is, is leren lezen op deze traditionele manier niet mogelijk. Hoe overbrugt een kind de kloof tussen tekst en gebarentaal?

De vraag hoe je dove of slechthorende kinderen te leren lezen is belangrijker dan je misschien zou denken, want er zijn ongeveer 32 miljoen kinderen op de wereld die doof of slechthorend zijn. In de meeste gevallen (90%) kennen de ouders geen gebarentaal.

De app StorySign wil dove en slechthorende kinderen helpen om te leren lezen. StorySign maakt gebruik van AI en Augmented Reality. Zo brengt ‘StorySign deze boeken tot leven en kunnen dove kinderen genieten van de mooiste verhalen, net als andere kinderen’, aldus de ontwikkelaars van de app.

De app is geniaal in zijn eenvoud. Een centrale rol is weggelegd voor het personage Star. Hij helpt je lezen op eigen tempo. De voorlezende ouder, of het lezende kind, scant de pagina’s van het boek. Vervolgens vertaalt Star deze tekst in gebarentaal. Lezen blijft daardoor een gezamenlijke activiteit, die je op je eigen tempo kunt uitvoeren.

Op dit moment kan met StorySign een beperkt aantal kinderboeken gelezen worden, zoals ‘Dappere Max’, ‘Er zit een draak in je boek’ en een drietal boekjes over het hondje ‘Dribbel’. Het is de bedoeling dat er snel meer kinderboeken volgen.

StorySign is beschikbaar voor Apple en Android, en kent zowel American Sign Language als Vlaamse Gebarentaal (VGT)