Doctoraatsverdediging in Virtual Reality: ‘Wellicht wereldprimeur’

- Jeroen Langendam

Foto: UAntwerpen

Virtual Reality wint op steeds meer gebieden terrein. Op de Universiteit Antwerpen is op 20 december zelfs een doctoraatsverdediging in Virtual Reality gehouden.

Boris Bogaerts van de Universiteit Antwerpen mocht onlangs zijn doctoraat ontvangen. Omdat Virtual Reality in zijn doctoraat een belangrijke rol speelt, mocht hij zijn doctoraatsverdediging in Virtual Reality houden. “Wellicht een wereldprimeur”, aldus UAntwerpen.

Het onderzoek van Bogaerts richtte zich op het integreren van “de menselijke schakel” binnen een systeem van artificiële intelligentie (AI). Specifiek keek hij naar het ontwerp van een camerasysteem om de veiligheid van havenarbeiders optimaal te verzekeren. Een dergelijk systeem zou, in theorie, helemaal op basis van AI kunnen plaatsvinden. Toch heeft de menselijke factor een duidelijke toegevoegde waarde. Bogaerts: “Ik kon aantonen dat de menselijke intuïtie gecombineerd met VR in bepaalde toepassingen minstens de evenknie is van volledig algoritmische automatisatie”

Iedereen een VR-headset

Tijdens de verdediging van zijn onderzoek droegen alle aanwezigen een VR-headset. Rudi Penne van Op3mech, de onderzoeksgroep die zich bezig houdt met optimalisatievraagstukken, was promotor van het doctoraat van Bogaerts: “Voor zo ver wij het hebben kunnen achterhalen, is een doctoraatsverdediging in virtual reality een wereldprimeur.”

Wanneer iemand zijn doctors-titel haalt op basis van Virtual Reality onderzoek, is het uitvoeren van de verdediging een logische vervolgstap, helemaal wanneer daarmee gedemonstreerd wordt wat het onderzoek concreet opgeleverd heeft. Tegelijkertijd is het een mooie case study, die laat zien dat VR in het onderwijs weliswaar nog in de kinderschoenen staat, maar veel potentie heeft.

Resultaat van het onderzoek

De volgende video geeft een demonstratie van het VR-videocamera netwerk waaraan Boris Bogaerts heeft gewerkt.