Cisco treedt toe tot consortium tegen cyberpesten

- Jeroen Langendam

Cisco, marktleider in IT-hardware, is toegetreden tot een consortium dat VR-lespakketten tegen cyberpesten gratis beschikbaar maakt voor scholen.

Pesten is, nog steeds, een enorm probleem. Een probleem dat met de komst van het internet alleen maar groter is geworden. Dankzij cyberpesten is een kind dat gepest wordt nergens meer veilig voor pesterijen.

Het IT-bedrijf MOTIV is gespecialiseerd in het gebruik van Virtual Reality (VR) om mensen te trainen in risicobewustzijn. De organisatie besloot dat er iets tegen cyberpesten gedaan moest worden en zocht de samenwerking in een consortium met gemeentes, zorginstellingen, onderwijsorganisaties en enkele bedrijven.

Samen ontwikkelden ze  het VR-lespakket ‘Doe iets’. Er zijn al lang lespakketten tegen pesten, maar ‘Doe iets’ is het eerste programma tegen pesten wat gebruik maakt van VR. Het lespakket wordt kosteloos beschikbaar gesteld voor scholen.

Enorme vraag naar VR-lespakket tegen cyberpesten

De interesse voor het VR-anti-cyberpesten lespakket was al bij de lancering in maart 2019 enorm. Het duurde niet lang, of de reserveringsagenda voor het lespakket was volgeboekt tot eind volgend jaar. Het lespakket voorziet in een duidelijke behoefte, maar met slechts 60 VR-brillen is de capaciteit beperkt. Toch zijn al ruim 3.000 kinderen bereikt, verdeeld over 30 scholen.

Om de impact van het programma te vergroten is echter meer (logistieke) capaciteit nodig. Het hardware-bedrijf Cisco heeft besloten deze capaciteit te bieden. Cisco gaat zich daarbij vooral op het logistieke stuk richten. Dat is goed nieuws, aldus Richard Wolters van initiatiefnemer Motiv: ‘Zo kunnen we nog meer leerkrachten en kinderen helpen met het stoppen van cyberpesten.’

Voor Cisco is deelname aan het consortium een goede kans om haar verantwoordelijkheid te nemen. Michel Schaalje van Cisco: ‘Wij zijn enthousiast dat we onze samenwerking met het Consortium tegen Cyberpesten (…)  toe kunnen voegen. We kijken ernaar uit om scholen te ondersteunen in hun strijd tegen cyberpesten’