ChatGPT krijgt een (selectief) geheugen

- Jens Jonkers

ChatGPT is binnenkort in staat om persoonlijke informatie over je te onthouden, als je dat vraagt. Je kan het geheugen van de chatbot ook weer leegmaken.

OpenAI kondigt in een blog een nieuwe update aan voor ChatGPT. De chatbot zal binnenkort beschikken over een geheugen waarbij het persoonlijke zaken die je over jezelf deelt tijdens gesprekken, zal kunnen onthouden. Bij volgende conversaties zal de chatbot zijn antwoorden daarop afstemmen, om gebruikers een meer gepersonaliseerde ervaring te geven.

lees ook

Wijze lessen met artificiële intelligentie (en Mitte Schroeven)

De zaken die ChatGPT kan onthouden zijn divers, van je beroep, of je kinderen hebt tot welke stijl antwoorden je verkiest. Vertel je bijvoorbeeld tegen ChatGPT dat je het liefst notities met koppen, opsommingstekens en actiepunten verkiest, dan zal ChatGPT sneller teksten of vergaderingen voor je op deze manier samenvatten. Een ander voorbeeld dat OpenAI geeft, is dat als je de chatbot vertelt over je bedrijf en je in een later gesprek vraagt om een socialmediapost te maken, ChatGPT uit zichzelf zou moeten weten waar die voor bedoeld is.

Controleer het geheugen

Misschien wil je ook niet dat ChatGPT alles over je onthoudt. OpenAI legt in de blog uit hoe je het geheugen van ChatGPT kan controleren. Eerst en vooral onthoudt de chatbot enkel informatie waar je dat expliciet bij vraagt, door bijvoorbeeld in je prompt te zetten “Onthoud dat…”. Via de instellingen kan je ChatGPT alles weer doen ‘vergeten’. Er wordt een nieuw Personalization-venster toegevoegd aan de instellingen. Gevoelige informatie zoals medische voorgeschiedenis zal niet onthouden worden, tenzij je dat opnieuw expliciet opdraagt aan ChatGPT.

Bron: OpenAI

Daarnaast komt er ook een nieuwe gespreksoptie genaamd Tijdelijke gesprekken. De inhoud van dat gesprek is strikt confidentieel en zal dus niet worden onthouden door ChatGPT en het gesprek verschijnt nadien ook niet in je geschiedenis. De nieuwe geheugenfuncties van ChatGPT rollen eerst op kleine schaal uit om dit bij een bep