BERT maakt Google slimmer

- Jeroen Langendam

Afb: Pixabay

De zoekmachine van Google is voor de meesten van ons de eerste stap in het zoeken naar informatie. Dankzij BERT worden de zoekresultaten nog beter.

Een wereld zonder Google is bijna niet meer voor te stellen. Als je iets wilt weten, zoek je het even snel op. Google timmert al jaren aan de weg met algoritmes die ervoor moeten zorgen dat de zoekmachine ons resultaten geeft waar we iets aan hebben. Zo is de automatische suggestie, waarbij Google alvast onze zoektermen voor ons aanvult, inmiddels al gewoon voor ons.

Natuurlijk is de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI) voor Google een interessante mogelijkheid om online zoekopdrachten sneller en relevanter uit te voeren. Dit is waar BERT om de hoek komt kijken.

BERT is de vriendelijkere naam van de “Bidirectional Encoder Representations from Transformers”. BERT is door Google zelf ontwikkeld en betekent een grote stap voorwaarts in AI. Pandu Nayak, de VP van Googles’ zoekmachine: “Dit is de belangrijkste verandering van de afgelopen jaar”.

Google wordt slimmer

Hoewel hij niet in details treedt, verteld hij dat Google na uitgebreide testperiodes BERT nu op grote schaal uitrolt.

Nayak geeft een voorbeeld van het verschil in zoekresultaten. De zoekopdracht “2019 brazil traveler to usa need a visa” is een overduidelijke vraag naar informatie welk visum een Braziliaans toerist nodig heeft om de VS te bezoeken.

Helaas geeft het oude-Google op deze zoekopdracht ook resultaten over visa die Amerikanen nodig hebben om Brazilië te bezoeken. Het woordje “to” in de zoekopdracht werd ondergewaardeerd. BERT zorgt, aldus Nayak, dat Google die nuance net even beter begrijpt, zodat alleen de relevante resultaten gevonden worden.

Meertalig

Een van de mooie onderdelen van BERT is dat het programma meertalig is. Wanneer de nieuwe AI-zoekmachine in de ene taal iets geleerd heeft, kan het die kennis ook in een andere taal toepassen.

Dankzij BERT kun je voortaan zoekopdrachten ingeven in natuurlijke taal. Daardoor zijn zoekopdrachten als: +2019 +”Brazil Traveler” +Visa + US –“credit card” binnen korte tijd hopelijk niet meer nodig.

Dat maakt het opzoeken van informatie nét even vlotter.