Assassin’s Creed: Geschiedenisles alsof je er zelf bij bent geweest

- Jeroen Langendam

Geschiedenisles wordt een stuk boeiender met de nieuwe educatieve modus van het populaire spel Assassin’s Creed Odyssey.

Als geschiedenisleraar sta je voor een grote uitdaging: hoe zorg je dat je lessen meer zijn dan een opsomming van jaartallen? Hoe breng je geschiedenis écht tot leven? Voor de leerkracht lijkt het een ongelijke strijd. Geschiedenisboeken aan de ene kant en videogames als Assassin’s Creed (meer dan 135 miljoen keer verkocht) aan de andere kant?

Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek. Gamepublisher Ubisoft heeft het spel Assassin’s Creed uitgebreid met een nieuwe editie. ‘Discovery Tour: Ancient Greece’ is de educatieve modus van Assassin’s Creed Oddyssey.

Zwerven door het Oude Griekenland

In het spel kunnen de leerlingen in alle rust rondstruinen door wat Ubisoft omschrijft als ‘de meest nauwkeurige en gedetailleerde 3D-reconstructie van het Oude Griekenland ooit’. Verdeeld over 29 regio’s zijn honderden informatiepunten verspreid. Deze punten gaan in op een vijftal hoofdthema’s, namelijk filosofie, dagelijks leven, architectuur, oorlog en de Griekse mythologie.

Zonder missies of gevechten en vrij van enige tijdsdruk kunnen ze kiezen voor de freeroam optie of voor een rondleiding. Bij de freeroam kan de speler gaan en staan waar hij maar wil, om op eigen houtje het leven van vroeger te ervaren.

Mijn naam is Koning Leonidas, ik ben vandaag uw gids

Kies je voor de rondleiding, dan krijg je niet zomaar een gids toegewezen. De rondleidingen worden verzorgd door verschillende personages uit het Oude Griekenland, zoals Koning Leonidas van Sparta en Herodotos. De rondleiding wordt aangevuld door commentaren van historici en deskundigen. Aan het eind van de rondleiding volgt een interactieve quiz, waarmee nieuwe rondleidingen vrijgespeeld worden.

Goed voorbeeld van game-based learning

De nieuwe educatieve modus van Assassin’s Creed Odyssey is een mooi voorbeeld van game-based learning. De educatieve modus is beschikbaar als gratis downloadable content (DLC) voor bezitters van het originele spel. Het spel is daarnaast ook los verkrijgbaar en kost ongeveer 20 euro.