App helpt LHBTI-leerlingen zichzelf te vinden

- Jeroen Langendam

Afbeelding: Jongenout.nl

Wanneer je LHBTI-leerlingen ziet worstelen met hun seksualiteit wil je hen helpen de juiste richting te vinden. De Nederlandse app Jong&Out helpt leerlingen helpen hun seksuele geaardheid te onderzoeken.

Het onderwijs is veel meer dan een instelling die kennis overdraagt aan jonge mensen. Het is ook een plek waar jonge mensen ontdekken welke plek ze in de wereld innemen en waar ze hun eigen seksualiteit ontdekken.

Helaas is het nog steeds zo dat leerlingen die niet voldoen aan het standaard-hetero-plaatje worstelen met hun seksualiteit.

Wanneer je wilt helpen, maar niet weet hoe

Als leerkracht zie je hoe jouw leerlingen zich ontwikkelen tot jonge volwassenen. Soms zie je de leerling worstelen met zijn of haar seksualiteit. Tegelijkertijd kun je het gevoel hebben dat het niet aan jou is om hen op hun reis te begeleiden. Het is dan goed te weten dat je ook kunt helpen door de jongere tools aan te reiken waarmee hij of zij zelf aan de slag kan.

LHBTI-organisatie ontwikkelt app

De Nederlandse belangenorganisatie voor LHBTI-ers (Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen) ondersteunt jongeren die vragen hebben over hun seksualiteit. Normaal gesproken doen ze dat via bijeenkomsten waarin jongeren zich in een veilige ruimte kwetsbaar kunnen opstellen.

Door corona zijn deze bijeenkomsten weggevallen, wat de organisatie ertoe heeft gezet een app te ontwikkelen: Jong&Out heet deze app. Je kunt deze app gratis downloaden.

Veilige omgeving voor LHBTI-jongeren

Het COC heeft in Nederland een sterke reputatie. Dat zie je terug in de veiligheidswaarborgen die de app biedt. Zo hanteert de organisatie een strikte leeftijdsgrens (maximaal 18 jaar). De geboortedatum wordt gecontroleerd.

Daarnaast hanteert Jong&Out stevige huisregels en zijn er moderatoren aanwezig om nepaccounts en online pesten te voorkomen.

Geen rol voor leerkrachten of IT-professionals

De strenge regels van Jong&Out zorgen dat er voor leerkrachten en IT-professionals binnen de app-omgeving geen rol is weggelegd. Soms is dat ook het beste.

Soms is het voldoende wanneer we onze leerlingen in de juiste richting kunnen wijzen. Door LHBTI-ers te wijzen op deze app, dragen we bij aan hun ontwikkeling.