AI Business School: “opleiding” voor het onderwijs

- Jeroen Langendam

Nu Artificiële Intelligentie (AI) steeds meer kan, groeien de kansen voor zakelijke toepassingen ervan. Ook in het onderwijs groeit de behoefte om te leren over de mogelijkheden van AI. Daarom start de AI Business School met een opleiding speciaal voor de onderwijssector.

De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Ook Artificiële intelligentie (AI) is volop in beweging. Wat een jaar geleden nog toekomstmuziek was, is nu de werkelijkheid. In het bedrijfsleven wordt AI steeds normaler. Toch is het nog pionieren met deze nieuwe technologie. Er zijn maar weinig opleidingen die mensen voorbereiden op een wereld vol AI.

Microsoft is op dit gat ingesprongen door een AI Business School op te richten, om bedrijven te leren hoe AI strategisch kan worden gebruikt. Maar ook in het onderwijs kan AI een grote rol gaan spelen. Met goed gebruikte AI is een écht persoonlijke leerlijn mogelijk, waarbij elke leerling of student onderwijs op maat krijgt.

De gemiddelde docent of onderwijskundige ontbeert echter de kennis over AI, waardoor de techniek in het onderwijs niet of onvoldoende wordt benut. Daarom heeft Microsoft de samenwerking gezocht met INSEAD om een cursus te ontwikkelen die speciaal is gericht op onderwijskundigen zonder technische achtergrond.

De cursus is toegankelijk via Microsoft Learn en is bedoeld voor onderwijzenden, onderwijsmanagers en is ook geschikt voor studenten. Doel van de AI Business School for Education is inzicht te geven in hoe AI de leeromgeving kan verrijken, of het nu gaat om nieuwe manieren van lesgeven, toetsen of inclusiviteit. De cursus wordt gegeven door een aantal vooraanstaande wetenschappers, zoals Dr. Michelle Zimmerman, die het boek ‘Teaching AI: Exploring new frontiers for learning’ heeft geschreven.

Ook onderwerpen als strategie voor waardecreatie, marketing samenwerking tussen organisaties en de impact van AI op de organisatiecultuur komen in de cursus aan bod. Daarmee biedt de AI Business School for Education een goede en integrale introductie voor onderwijskundigen die toekomst zien in het gebruik van AI in het onderwijs.