Windows laat eindelijk meerdere apps tegelijk je webcam gebruiken

- Jens Jonkers

Windows 11 24H2 krijgt een Multi-app cameramodus die toelaat dat meerdere apps tegelijk de webcam in je laptop gebruiken. Een frustrerende beperking wordt weggenomen.

Windows en webcams, het is vaak een frustrerende combinatie. Tot op heden was het altijd mogelijk je webcam maar in één app te gebruiken. Wilde je de webcam in een andere app gebruiken, dan diende je de eerste applicatie eerst af te sluiten. Die tussenstap zal vanaf Windows 11 24H2 niet meer nodig zijn, merkte Windows Latest op in een previewversie van de update.

Meerdere apps tegelijk

Windows 11 krijgt binnenkort een Multi-app cameramodus, die toelaat om je webcam in meerdere apps tegelijk te gebruiken. In deze modus zal het wel niet mogelijk om webcaminstellingen rechtstreeks aan te passen vanuit de apps die je camera gebruiken. Dit zal enkel vanuit de Windows-instellingen kunnen: Microsoft houdt het dus nog een beetje omslachtig.

Over waarom de webcam in Windows beperkt blijft tot één app bestaan veel theorieën, maar niemand die de exacte reden weet. Privacy kan een argument zijn, om te vermijden dat je je webcam actief houdt in een app die je niet meer aan het gebruiken bent.

Het zou ook nog een technische beperking uit eerdere Windows-versies kunnen zijn toen webcams nog veel rekenkracht vereisten. Aanvankelijk gold deze beperkingen ook voor audio en microfoon, maar dit werd eerder aangepakt door Microsoft.

Basismodus

De Windows 11 24H2-update zal nog een extra nieuwe cameramodus introduceren: Basic Mode. In deze modus zet je je webcam terug naar de basisinstellingen en -functionaliteiten. Dit maakt het voor de doorsnee gebruiker eenvoudiger om problemen met de camera op te lossen.

De update wordt in de herfst verwacht en zal tal van nieuwe functionaliteiten introduceren. Het zal de grootste en belangrijkste Windows-update van het jaar zijn.