Raspberry Pi 5 flink goedkoper dankzij 2 GB-variant

- Cédric Van Loon

Raspberry Pi 5 krijgt een goedkopere variant met 2 GB RAM aan boord. De nieuwe versie is vanaf nu beschikbaar.

Alles-in-één-bord Raspberry Pi is al aan zijn vijfde iteratie toe en blijft populair om programmeren en fysiek computergebruik te leren. Helaas klom de prijs bij elke versie een stapje hoger omwille van meer rekenkracht en extra opties.

De Raspberry Pi 5 met 4 GB RAM kost 66,95 euro. Nu voegt de fabrikant een goedkopere variant toe aan de line-up. Het instapmodel met 2 GB RAM kost 56,95 euro. Beide prijzen zijn inclusief btw.

Het geheugen is niet het enige dat is veranderd in de 2 GB-versie. Er zit ook een nieuwe Broadcom-processor op, de BCM2712D0. Die is identiek in functionaliteit dan de Broadcomchip op de andere bordjes, de BCM2712C1. Het enige verschil is dat in de goedkopere variant sommige functies die toch al waren uitgeschakeld op de duurdere modellen, fysiek eruit werden gehaald. Beide hebben nog steeds een Cortex-A76-chip met vier kernen aan boord die op 2,4 GHz draaien.

Door die nieuwe chip kon de fabrikant de Raspberry Pi 5 naar een nog lager prijspunt krijgen. Dat komt niet slecht uit, want vergeleken met de Raspberry Pi 4 is het nieuwste model gemiddeld 20 euro duurder geworden. Voor wie met één apparaat aan de slag gaat, blijft de prijs democratisch. Wie grotere proof-of-concept-projecten wil realiseren en tientallen toestellen nodig heeft of heel wat apparaten in een school gebruikt, telt dat verschil wél door. Wanneer 2 GB RAM al ruim voldoende is, kan je flink besparen.

Een Raspberry Pi 5 met 2 GB RAM kan je vanaf vandaag bestellen aan een adviesprijs van 56,95 euro. De versie met 4 GB RAM kost 66,95 euro. Het topmodel met 8 GB RAM gaat voor 87,95 euro over de toonbank. Alle prijzen zijn inclusief btw.