Google verlengt levensduur bepaalde Chromebooks met drie jaar

- Cédric Van Loon

Chromebooks krijgen vandaag heel lang updates van Google, maar na 6,5 jaar valt die ondersteuning weg. De eerste toestellen die nu toch langer worden ondersteunt, zijn voornamelijk Lenovo-modellen.

Elke fabrikant die vandaag een Chromebook lanceert, engageert zich om regelmatig automatische updates te leveren voor Chrome OS. Google’s Auto Update Expiration (AUE) heeft een limiet van 6,5 jaar, daarna worden er geen updates meer geleverd. De Chromebook blijft gelukkig wel normaal werken, maar technische ondersteuning en updates vervallen.

Er is echter een lastig probleem wat betreft de AUE: die wordt gebaseerd op de initiële lancering van het toestel. Wie bijvoorbeeld een model koopt dat twee jaar oud is aan een interessante korting, moet er rekening mee houden dat de termijn maar 4,5 jaar is.

Langer updates ontvangen

Om het nog complexer te maken, koppelt Google de AUE aan het hardware platform van de fabrikant. Stel dat een fabrikant nieuwe Chromebooks lanceert die op hetzelfde platform wordt gemaakt als een voorgaand model, dan loopt de AUE al. Google adviseert daarom fabrikanten altijd om het nieuwste platform te gebruiken om ervoor te zorgen dat gebruikers de langst mogelijke ondersteuning genieten.

De allereerste die de AUE verlengt is Lenovo. De volgende modellen stoppen hun ondersteuning niet in juni 2022 maar worden verlengd naar juni 2025:

  • Lenovo Flex 11 Chromebook
  • Lenovo 100e Chromebook 2nd Gen MTK
  • Lenovo N23 Yoga Chromebook
  • Lenovo 300e Chromebook
  • Lenovo 300e Chromebook 2nd Gen MTK
  • Lenovo Ideapad S330 Chromebook
  • Lenovo Ideapad C330 Chromebook

Google maakt wel een belangrijke kanttekening bij de aankondiging van Lenovo. De verlengde ondersteuning vereist dat externe onderdelenleveranciers ook ondersteuning blijven bieden om met Google samen te werken over de aangeduide periode.

We hopen dat Google deze beperkte verlenging uiteindelijk doortrekt naar alle hardware platformen. Een standaardondersteuning van 10 jaar betekent garandeert oudere modellen een lange levensduur binnen scholen. Het zou ook budgetvriendelijke oudere modellen veel interessanter maken. Afwachten of Google die beslissing durft te nemen in de toekomst.