Apps: Eerste hulp bij les zonder klaslokaal

- Jeroen Langendam

Apps helpen bij het inrichten van afstandsleren

De coronacrisis dwingt ons om creatieve oplossingen te zoeken. De volgende apps kunnen goed van pas komen bij het geven van afstandsonderwijs.

De corona-crisis laat eens te meer zien dat mensen heel creatief worden in een noodsituatie. Ook leerkrachten en onderwijsprofessionals komen met heel verrassende manieren om het onderwijs zo min mogelijk te laten lijden onder de schoolsluiting. Het is echter niet nodig om zelf elk wiel uit te vinden, er zijn al veel tools en oplossingen beschikbaar.

Hieronder bieden we je een lijst van handige tools, uitgesplitst naar onderwijstype.

Apps voor elke onderwijsvorm

Hoewel de onderwijsvormen inhoudelijk sterk van elkaar verschillen, zijn er bepaalde dingen die élke leraar doet. Hiervoor zijn de volgende handige tools geschikt.

Teksten vertalen

Maak je gebruik van online bronnen? Dan ontkom je er niet aan om teksten te vertalen. Daar kan een hoop tijd in gaan zitten. Gelukkig wordt Google Translate steeds slimmer. Verwacht geen perfect proza, maar voor het overbrengen van instructiemateriaal is deze gratis vertaalfunctie voldoende.

Online discussie met de klas (met video)

FlipGrid is onder onderwijsvernieuwers al langer bekend. Met deze tool kun je je leerlingen vragen stellen en opdrachten geven door deze op het “bord” (grid) te plakken. Leerlingen reageren via video, en posten hun reactie op hetzelfde bord.

Toetsen via een app (multiple choice)

Ook Kahoot is in het onderwijs al een tijdje een bekende naam. Via Kahoot.it kunnen leerlingen de competitie met elkaar aangaan in een levendige kennistoets. Deze toets bereid je als leerkracht voor via de snel aan te leren interface op kahoot.com.

Oefenen

Heb je geen zin om allerlei websites te bekijken en is onze selectie ook al teveel om allemaal uit te zoeken? Ga dan naar Oefen.be. Hier tref je voor elk onderwijsniveau (kleuterschool, lager onderwijs, secundair onderwijs en volwassenen onderwijs) een enorm aanbod aan oefenmateriaal

Schoolreisje

Met de hele klas in de bus naar het museum is nu even geen goed idee. Google heeft echter een speciale Arts & Culture-pagina waarmee je virtueel kunt rondlopen door een aantal van de beste musea ter wereld. Deze site is altijd een aanrader!

Apps voor de kleuterschool

Knutselen

Uitgeverij Averbode biedt knutselpakket “Verrassingskonijn” gratis aan via Klascement. Leuk, want je zou het bijna vergeten, maar Pasen staat bijna voor de deur.

Geheel lespakket voor kleuters

Lekker knutselen en bewegen, maar ook bouwen aan je kennis door online oefeningen en kahoots. Basisschool De Oester uit Gooik deelt haar “Educatieve Box” met alle collega’s.

Apps voor het basisonderwijs

Algemeen

De Nederlandse publieke omroep maakt al decennialang het educatieve programma Klokhuis. Dit programma biedt een goede mix van wetenschappelijke, historische en maatschappelijke content. Op de website zijn fragmenten terug te zien en is verdieping te vinden, ook in spelvorm.

Natuurkunde

Natuurkunde lijkt een lastig vak. Maar Phet brengt daarin verandering. Lees het uitgebreide artikel over Phet hier.

Rekenen

Rekenen leer je alleen door te oefenen. Je kunt je leerlingen natuurlijk eindeloze rijen sommetjes voorleggen. Maar puzzels zijn leuker.

Hexuma is een rekenpuzzel waarbij je door het uitoefenen van rekensommetjes (plus, min, vermenigvuldigen en delen) je weg moet vinden. Hexuma is een betaalde app, maar de eerste 32 levels zijn gratis te spelen.

Spelling (Nederlands)

Spelling oefenen is belangrijk. Maar het is ook saai. Op SpellingOefenen.nl wordt het oefenen van spelling leuk. Belangrijk pluspunt van deze site: als leerkracht kun je een eigen woordpakket opgeven waar de kinderen mee moeten oefenen. De site is gratis en je hoeft geen persoonlijke gegevens achter te laten.

Spelling (Nederlands en Frans) en Wereldoriëntatie

Drie vliegen in één klap. Op de site van Pelckmans vind je oefenmogelijkheden voor zowel spelling (Nederlands én Frans) en oefeningen voor wereldoriëntatie.

Programmeren

Over programmeerlessen hebben we op Schoolit.be al vaak geschreven. Als je nog geen programmeerlessen hebt voorbereid, maar de leerlingen wel wat wilt meegeven, is Kodekraker een leuke optie. De opdracht is om Ko de Kraker zijn noten te laten vinden, waartoe je hem instructies moet geven. Zo maken kinderen op speelse wijze kennis met het gebruik van functies.

Hoogbegaafden

Hoogbegaafde leerlingen vinden het in het normale onderwijs vaak al moeilijk om gemotiveerd te blijven.  Door het gebrek aan uitdaging haken deze kinderen soms af. Ze leren niet om te gaan met tegenslagen en kunnen niet bouwen aan hun vermogen om hard te werken. Hierdoor komt het voor dat juist hoogbegaafde leerlingen gedurende hun latere schoolcarrière juist slechter presteren.

Acadin is een Nederlands leerplatform voor deze leerlingen. Met meer dan 500 leerlijnen bevat Acadin voldoende uitdaging om elk kind bij de les te houden.

Apps voor het secundair onderwijs

(Bijna) alle vakken

LearningApps.org bevat voor een groot aantal vakken kleine oefen-apps: Van aardrijkskunde tot informatica, van Natuurkunde tot filosofie.  Apps kunnen worden gefilterd op niveau (van onderbouw tot beroepsopleiding) en per categorie. LearningsApps is normaal gesproken vooral bedoeld voor wie zijn reeds bestaande leerlijn wat leuker wil maken, maar kan in de huidige situatie een veel grotere rol gaan spelen.

Geschiedenis

Jaartallen leren? Daar heeft niemand zin in. Maar met een goede tijdlijn snappen je leerlingen een stuk beter hoe de geschiedenis is verlopen. Met TimeLine kun je een tijdlijn maken voor de instructie. Maar je kunt ook de leerlingen de opdracht geven om zélf een tijdlijn te maken, om daarmee te laten zien dat ze hun geschiedenis kennen.

3D presentaties in Augmented Reality

Als de leerling niet naar de les kan, komt de les naar de leerling. Met JigSpace kun je via Augmented Reality leren over verschillende onderwerpen. Gewoon in 3D én in je eigen kamer! Het aanbod is divers,  van het Oude Griekenland, het installeren van een gotosteen of de geologie van de aarde. Je kunt met deze app zelfs een straalmotor in je eigen woonkamer zetten.

Natuurkunde

Het leukste aan natuurkunde? Dat zijn de experimenten. Via GoLabs is een groot aantal experimenten online uit te voeren, waarvan 110 in het Nederlands vertaald zijn. Experimenten kunnen worden gefilterd op leeftijd.

Programmeren

Natuurlijk wil je dat de programmeerlessen ondanks corona gewoon doorgaan. Dodona is ontwikkeld door de Universiteit van Gent en omvat tientallen cursussen met samen honderden programmeeroefeningen. Op Dodona leer je programmeren in verschillende programmeertalen. Pluspunt van dit programma is dat je automatische feedback krijgt, niet alleen op correctheid, maar ook op snelheid en programmeerstijl.

STEM-lessen

USolvit is gebouwd door de Vlaamse universiteiten. USolvit is online leeromgeving met duizenden oefeningen van hoge kwaliteit. Het platform richt zich op de vakken wiskunde, wetenschappen, economie en technologie.

Vreemde talen

StudyKnack biedt FlashCards om je talen te oefenen. Uiteraard zijn Nederlands, Frans, Engels en Duits beschikbaar. Maar mocht je je talenknobbel verder willen ontwikkelen, dan kun je via deze app ook oefenen met talen als Iers, Hindi, Latijn of Kazach. StudyKnack heeft duizenden en duizenden kaarten om mee te oefenen. Daar is de leerling wel even zoet mee.

Het lijstje is schier eindeloos, want het aantal hulpmiddelen voor afstandsonderwijs lijkt met de dag te groeien. De apps hierboven hebben echter hun waarde bewezen en zijn een veilige manier om als leerkracht te leren werken met afstandsonderwijs en tegelijkertijd je leerlingen te helpen zichzelf optimaal te ontwikkelen.