Een NAS als back-up hub voor de school

- Schoolit redactie - 6 min

[ADVERTORIAL] Een NAS is het ideale toestel om data binnen een schoolomgeving veilig te stellen. De nieuwe DiskStation DS1522+ combineert opslagcapaciteit met eenvoud.

Tijd en budget: twee zaken die de IT-coördinator van een school doorgaans niet op overschot heeft. Toch moet een educatieve instelling net als iedere andere organisatie basisregels rond dataveiligheid volgen. Goede back-ups zijn daar een essentieel onderdeel van. Alle data moeten volgens de 3-2-1-regel veilig staan. Dat wil zeggen: drie kopietjes, op minstens twee verschillende dragers waarvan er minstens één op een externe locatie staat.

Dat vertaalt zich naar enkele praktische noden. De primaire kopie van gegevens staat misschien op de computer van de onderwijzers en de administratie. Voor de secundaire kopie is een server handig, en de derde kopie kan dan bijvoorbeeld in de cloud staan. Om dat te bewerkstelligen zijn er heel wat opties, maar één van de eenvoudigste is beslist om voor een NAS te kiezen.

Network Attached Storage

Een NAS, kort voor Network Attached Storage, is eigenlijk een bescheiden (opslag)server. De toestellen zijn compact, niet al te duur en vooral eenvoudig in beheer. We focussen ons hier op Synology, één van de marktleiders in het segment, en meer specifiek de nieuwe Synology DiskStation 1522+. Die draait net als alle andere NAS-toestellen van de Taiwanese specialist op het DSM-besturingssysteem, dat intussen aan versie 7 zit.

DSM 7 biedt een gebruiksvriendelijke beheeromgeving die snel vertrouwd zal aanvoelen voor iedereen die zich op zijn gemak voelt in een Windows-, Linux- of Mac-desktopomgeving. De interface is gebouwd rond een bureaublad en een appwinkel, terwijl alle applicaties overzichtelijk en modern ogen. Via DSM configureer je de NAS op het netwerk, maak je gebruikers aan, ken je hen rechten toe en meer.

Inbegrepen en efficiënt

In ons back-up-verhaal is vooral Active Backup belangrijk. Dat is een oplossing die inbegrepen zit bij het Synology-ecosysteem. Je hoeft dus geen afzonderlijke licenties aan te schaffen. Met Active Backup kan je via een eenvoudige client Windows- en Linux-systemen veilig stellen, net als andere bestandsservers of zelfs virtuele machines.

Back-ups gebeuren automatisch en maken gebruik van deduplicatie. Dat betekent dat de algoritmes achter de oplossing ervoor zorgen dat data maar één keer worden geback-upped om zo plaats te besparen. Stel je 30 Windows 10-computers veilig: dan bevat de back-up achter de schermen maar één keer alle Windows-systeembestanden.

Veel opslagruimte

De DS1522+ komt standaard met ruimte voor vijf 3,5 inch-harde schijven, waarmee je al tientallen terabytes aan opslagruimte kan voorzien. Deduplicatietechnologie zorgt ervoor dat die ruimte optimaal wordt benut. Je kan de NAS bovendien uitbreiden tot vijftien HDD-plekken. Wil je bij één speler blijven, dan biedt Synology zelf geschikte harde schijven aan met diverse capaciteiten.

Active Backup heeft verder varianten om ook cloudopslag van bijvoorbeeld Microsoft of Google lokaal veilig te stellen. Al naargelang de situatie in je school, volstaat het toestel dus om zowat alle gegevens van een back-up te voorzien.

Meer dan alleen back-ups

Als bonus is de NAS meer dan alleen een back-up-toestel. Het ding kan dienst doen als centrale server voor bestanden, je kan er een volwaarde kantoorsuite op draaien en zelfs virtuele machines op hosten. De ruimte voor NVMe-SSD’s die als cache dienen, zorgen voor een vlotte ervaring.

Wat nu met de laatste regel van een goeie back-up: de vereiste voor een externe locatie? Daarvoor heb je mogelijkheden. Active Backup zorgt voor de back-up van data naar je Synology-NAS. Met Hyper Backup voorzie je de back-up vanaf de NAS. Ook die oplossing zit inbegrepen.

Connectie met de cloud (of niet)

Je kan kiezen voor back-ups naar je favoriete cloudprovider dankzij compatibiliteit met S3-opslag, maar het is ook een optie om binnen het Synology-ecosysteem zelf te blijven. De C2 Cloud integreert naadloos met DSM 7, zodat je vlot een kopie van je back-up in het Synology-datacenter in Frankfurt kan bewaren. Gegevens gaan de EU niet uit: een handige bonus.

Wie alles liefst in eigen beheer heeft, kan kiezen voor een tweede NAS. In scholengemeenschappen is dat een logische keuze. Je kan iedere school een eigen NAS geven, en de toestellen vervolgens data naar elkaar laten back-uppen. Zo zorg je voor gegevensopslag op een externe locatie, zonder dat je naar de cloud moet stappen.

Dit is een commerciële bijdrage in samenwerking Synology. Klik hier voor meer informatie over Synology Active Backup for Business.