Smartschool introduceert AI-tool om leerproblemen op te sporen

- Cédric Van Loon

Het digitale schoolplatform Smartschool gaat met behulp van artificiële intelligentie (AI) leerproblemen en achterstanden bij middelbare scholieren opsporen. Dit nieuwe systeem moet scholen helpen om sneller in te grijpen wanneer leerlingen dreigen af te haken.

Smartschool werkt al twee jaar aan een algoritme dat automatisch signalen geeft bij leerproblemen. Dit moet ervoor zorgen dat scholen eerder ingrijpen en leerachterstand kunnen voorkomen, zegt Jan Schuer, CEO van Smartschool aan persagentschap Belga. Op dit moment worden dergelijke problemen vaak te laat opgemerkt.

Drie factoren

Het algoritme baseert zich op drie factoren: de gebruiksactiviteit van de leerling op het platform, schoolresultaten en de afwezigheden. Door deze gegevens te analyseren, kan het systeem signaleren wanneer een leerling mogelijk extra aandacht nodig heeft. Het is aan de scholen zelf om te bepalen wie deze signalen ontvangt. Leerlingen en hun ouders worden voorlopig niet automatisch op de hoogte gebracht.

De nieuwe functie wordt na de herfstvakantie getest in tien middelbare scholen. Het plan is om het systeem later dit schooljaar in alle secundaire scholen in België beschikbaar te maken.