Root Coding Robot belooft vloeiende ontwikkeling van programmeervaardigheden

- Jeroen Langendam

Met de nieuwe Root Coding Robot wil het bedrijf iRobot verder gaan waar andere programmeerrobots stoppen.

iRobot, het bedrijf dat beroemd is geworden met Roomba, de robotstofzuiger, heeft een nieuwe robot onthuld: De Root Coding Robot.

Dit keer dus geen nieuwe hulp in de huishouding, maar een educatieve robot. In de woorden van iRobot een “leuke en makkelijk te gebruiken educatieve robot die op een unieke manier leert programmeren én probleemoplossingstechnieken uit de 21e eeuw aanleert aan kinderen vanaf vier jaar oud”.

Qua vorm doet de Root Coding Robot wel een beetje denken aan een Roomba. Maar dan iets stoerder en toch vriendelijker. De Root Coding Robot heeft twee wielen waarmee het zichzelf kan verplaatsen. Dit kan zowel horizontaal (op tafel, op de vloer) als verticaal (tegen een magnetisch whiteboard).

Leren programmeren in drie fases

Met de bijbehorende app kunnen gebruikers hun robot instructies geven. De robot kan bijvoorbeeld tekeningen maken, muziek afspelen, reageren op geluiden en aanraking en (whiteboard-)muren beklimmen. Al doende beoogt de Root Coding Robot gebruikers de basisprincipes van de robotica aan te leren. Dit gebeurt in drie fases.

Deze fases illustreren niet de drie Basiswetten der Robotica van Isaac Asimov, maar betreffen een drietal niveau’s waarop geprogrammeerd kan worden.

De Root Coding Robot van iRobot lijkt wel wat op zijn oudere zusje Roomba (Afb: iRobot)
De Root Coding Robot van iRobot lijkt wel wat op zijn oudere zusje Roomba (Afb: iRobot)

De lesroute begint met de visuele aanpak van programmeerblokken zoals we die kennen van verschillende aanbieders. Wanneer het kind deze vorm van programmeren in de vingers heeft volgt een hybride programmeer-stijl van blokken met zelfgeschreven code. Tenslotte volgt de eindfase waarin de leerling alle code zelf kan schrijven.

Volgens iRobot is deze “schaalbare aanpak precies wat er nog ontbreekt in andere educatieve programmeer-robots”. En inderdaad lijkt het grote verschil van de iRobot de hybride programmeerstijl te zijn. Andere robots, zoals de DJI RoboMaster, de mTiny of zelfs de Lego-robot laten leerlingen vooral programmeren met blokken, óf zelf code schrijven.

De tussenstap, om van de visuele aanpak naar de tekstuele programmeer-aanpak te komen, is bij andere robots weliswaar mogelijk, maar krijgt minder aandacht. Deze programmeer-robot legt hier in ieder geval als eerste expliciet nadruk op. Daarmee positioneert iRobot het product als een lesmiddel dat verder gaat dan “beginnen programmeren”.

De Root Coding Robot kost 199 dollar per stuk en is verkrijgbaar via de webshop op iRobot.com