Robo Wunderkind is digitaal spelen met blokken

- Jeroen Langendam

Robo Wunderkind maakt programmeren en robotica leuk. Ook voor de jongste schoolkinderen, voor wie programmeren en robotica toch wat intimiderend kan zijn.

We hebben vaak het beeld dat kinderen ‘digital natives’ zijn. In werkelijkheid blijken jonge kinderen technologie en robotica nog behoorlijk intimiderend te vinden. Robo Wunderkind brengt speelgoed waarmee de jongste kinderen al spelende leren programmeren.

Wat is Robo Wunderkind?

Robo Wunderkind combineert de typische technologie vakken met ouderwets spelen-met-blokjes. Daarbij volgt het bedrijf de filosofie van Lego. Kinderen kunnen alle kanten op met de felgekleurde blokken.

Handig is dat de kleuren van de blokken iets zegt over de functie van de blokken. Het aantal blokken is beperkt, maar doordat alles op elkaar past, zijn de mogelijkheden oneindig. Doordat er steeds meer nieuwe uitbreidingen komen, zoals bijvoorbeeld een licht- of bewegingssensor en een LED-matrix staat niets de creativiteit van het kind in de weg.

Robo Wunderkind bevat ook een aantal apps, waarmee het kind de zelfgebouwde robot kan programmeren, of zelfs kan besturen. Het bedrijf is van plan om ook programmeren via Scratch mogelijk te maken.

Heeft dit speelgoed een rol in het onderwijs?

Het basisidee van Robo Wunderkind is dat kinderen al op jonge leeftijd (5-10 jaar) op een leuke manier in aanraking komen met programmeren, robotica en technologie.

Het educatieve speelgoed zou al in de laagste groepen kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld als speelgoed in de pauze, of in de les. Ter inspiratie heeft het bedrijf al meer dan 50 uur (Duitstalig) educatief materiaal op YouTube geplaatst.

Robo Wunderkind: nieuw en veelbelovend

Het relatief nieuwe speelgoed is nu 3 jaar op de markt en lijkt veelbelovend. In België is het vooralsnog alleen verkrijgbaar via online verkopers als Conrad en Amazon. Een starter kit kost 179 dollar.

Dit educatieve speelgoed zou STEAM-onderwijs naar de lagere leerjaren kunnen brengen. Het is te hopen dat vooruitstrevende leerkrachten alvast beginnen om leuk en leerzaam lesmateriaal te ontwikkelen, terwijl ook het bedrijf meer content beschikbaar maakt.