Makkelijker lesgeven via Meet in Google Classroom

- Jeroen Langendam

Foto: Google.com

Nu alle instructie en begeleiding op afstand moet plaatsvinden, is videobellen ineens een stuk belangrijker. Daarom geeft Google Classroom dit een prominente plek.

Leerkrachten die gebruik maken van G Suite of Google Classrooms kunen tijdens de Corona-sluiting (in ieder geval tot 1 juli 2020) gratis gebruik maken van Hangout Meets.

Deze tool voor videoconferencing stelt je in staat om met maximaal 250 deelnemers een live vergadering te houden.  Voor docenten in het secundair en hoger onderwijs betekent dit dat je zelfs meerdere klassen tegelijk een instructie of uitleg kunt geven, maar ook dat je met elkaar in discussie kunt gaan en vragen kunt stellen. Dichter bij een “echte” les zul je met videobellen niet kunnen komen.

Mocht je 250 deelnemers te weinig vinden, dan kun je ook kiezen voor een livestream. Deze ontbeert weliswaar de interactie van een video-bijeenkomst, maar laat je wel tot maximaal 100.000 mensen tegelijk te bereiken.

Wanneer je een Meet organiseert, komt deze prominent in beeld, bovenin de header van Classroom.

Alle Meets kunnen ook worden opgeslagen, zodat leerlingen of studenten deze later kunnen terugkijken.

Waarom zijn video-lessen belangrijk?

Iedereen die langer dan twee maanden in het onderwijs heeft gewerkt weet dat leerlingen (uitzonderingen daargelaten) niet zomaar uit zichzelf gaan leren. Het is belangrijk de leerling –letterlijk- bij de les te houden. Er is weinig zo saai als uren achtereen achter de computer zitten, zonder ook maar enig sociaal contact of aanmoediging. Leerlingen hebben liever vakantie…

Door virtuele bijeenkomsten kun je de band met de leerling (en de leerlingen onderling) in stand houden. Je kunt hen prikkelen, stimuleren, net zoals de leerlingen elkaar kunnen aanzetten om dieper in de stof te duiken.

Hoe organiseer je een Meet

Meet staat inmiddels standaard ingeschakeld bij alle G Suite for Education producten, waaronder Classroom.  Je kunt dit controleren via de Google Beheerdersconsole.

Google heeft alle informatie over het instellen en gebruiken van Google Meet samengebracht op een enkele pagina. Behalve instructies en handleidingen zijn hier ook trainingen te vinden voor het gebruik van Google Meet. Er is een aparte training voor docenten en voor leerlingen.