GameSalad: Leuk en heilzaam?

- Jeroen Langendam

Wil je kinderen leren programmeren maar zie je het niet zitten om hen te ontmoedigen met eindeloze type-sessies? Dan lijkt visueel programmeren met GameSalad de oplossing.

GameSalad gaat over visueel programmeren. Door afbeeldingen te slepen en te plakken bouw je een omgeving, voeg gedragsregels toe en je hebt in een handomdraai een eigen spel gebouwd.

Daarbij gaat GameSalad een stapje verder dan enkel het leren programmeren. Want het bouwen van een game draait eigenlijk meer om het goed vooraf bedenken wat je wilt, dan het inkloppen van code: “Het gaat om planning, een verhaal uitstippelen en logica toepassen”, zo zeggen de makers.

Kinderen kunnen beginnen met een aantal standaard spellen, maar door de modulare opbouw van het pakket kun je eigenlijk alle kanten op. Ondanks die flexibiliteit is GameSalad er in geslaagd om een curriculum op te stellen dat voldoet aan de (Amerikaanse) onderwijsstandaarden. Met de verschillende modules kun je concepten onderwijzen die variëren van eenvoudige als-dan-formules, tot AI en Data-gedreven programmeren.

Vrijheid, maar niet onbeperkt gratis

Het grote voordeel van GameSalad is dat het (jonge) kinderen in staat stelt om hun unieke eigen spellen te bouwen. Daarbij kunnen ze rekenen op een ijzersterke online ondersteuning. Vooral voor de kinderen die de smaak te pakken krijgen is het fijn dat er, behalve de standaardlessen, ook volop ruimte is om samen nieuwe dingen te verzinnen.

GameSalad is redelijk intuïtief, dus een handleiding lezen is veelal onnodig (behalve voor de docent).

Beoordelen

GameSalad is gebouwd met het onderwijs in gedachten. Dat betekent dat je niet alleen de webbased software krijgt om mee te programmeren, maar ook een platform waar je als leerkracht het gemaakte werk professioneel kunt beoordelen.

Goedkopere alternatieven

GameSalad heefts wel een nadeel. Net als in de game wereld werkt ook GameSalad met een soort premium-model. De basismodules zijn dan wel gratis te gebruiken, maar als je toegang wilt tot alle features, zoals de mogelijkheid om een URL te openen, moet je diep in de buidel tasten.

Een abonnement op GameSalad voor de hele klas (tot 30 leerlingen) kost 1699 dollar per jaar. Een individueel abonnement kost normaal gesproken 299 dollar per jaar. Leraren die met GameSalad hebben gewerkt vinden het moeilijk om de kosten te rechtvaardigen. Vooral, zo zeggen ze, omdat er andere pakketten zijn die min of meer hetzelfde doen, tegen fors lagere kosten.

GameSalad heeft dus duidelijke voordelen voor het programmeer-onderwijs. De keuze voor deze tool is er echter wel een die je niet blind moet nemen.

HackerGal is enthousiast

HackerGal, een programmeer-initiatief van een aantal privé scholen is in ieder geval positief: