ChomeOS werkt aan toepassing om shortcuts te personaliseren

- David Van Waeyenberghe - 3 min

Google-volgers hebben de nieuwe toepassing gespot in een bètaversie van ChromeOS 111. Voorlopig kunnen de shortcuts wel worden aangepast, maar er gebruik van maken zit er nog niet in.

Gaat Google voor het eerst sinds de release van ChromeOS-toestellen in 2011 toestaan dat gebruikers shortcuts personaliseren? Het heeft er alleszins alle schijn van. Google-volger Kevin C Tofel ontdekte een toepassing in het jongste ChromeOS 111 bèta-kanaal. Hij ging aan de slag met de functie, die trouwens al vorig jaar was aangekondigd, en ontdekte dat personalisatie mogelijk is. Alleen, de effectieve toepassing op Chrome-toestellen is blijkbaar nog niet mogelijk.

Knoppen wijzigen en personaliseren

Tofel beschrijft in zijn blog hoe de shortcuts aan te passen zijn. Hij kon in de app aan de slag om knoppen aan te passen, personaliseren en verwijderen. Toegang krijgen tot het tabblad sneltoetsen kan via Instellingen, Apparaat, Toetsenbord. Tofel gebruikte experimentele ‘flags’ om de toepassing te zien:

  • chrome://flags#improved-keybord-shortcuts
  • chrome://flags#enable-shortcut-customization-app
  • chrome://flags#enable-shortcut-customization

Elke snelkoppeling is toegewezen aan standaardwaarden. De startknop wordt bij deze bètaversie als ‘meta-knop’ omschreven. Aan de rechterkant van de sneltoetsen is een slot te zien. Door erop te klikken open je de interface om eigen, aangepaste, sneltoetsen toe te voegen of te wijzigen. Tofel voegt op onderstaande foto ‘alt + I’ toe om een venster vast te zetten aan de linkerkant.

Binnenkort beschikbaar?

Op dit moment is het mogelijk om sneltoetsen te creëren, te wijzigen of te verwijderen. Toch kunnen ze nog niet effectief worden gebruikt. Volgens Tofel zal Google de toepassingen binnen afzienbare tijd wel mogelijk maken. Het is niet mogelijk om de standaardinstellingen te verwijderen, maar er is wel een knop zichtbaar om ze te herstellen. Dat doet de auteur vermoeden dat die functies in een volgende bèta of officiële release wel beschikbaar zal zijn.

lees ook

Google plant een nieuwe integratie voor Microsoft 365

In elk geval wijzen de toepassingen in de bètaversie er op dat Google werkt aan de implementatie van aanpasbare sneltoetsen. Ongetwijfeld zal het techbedrijf met een officiële aankondiging naar voor komen van zodra de functie publiek toegankelijk is.