Cisco wil Webex breed inzetten op scholen om digitaal samen te werken

- Cédric Van Loon

De huidige situatie forceert heel wat scholen om digitale middelen te omarmen. Zoom, Microsoft en Google halen het maximum eruit, maar ook Cisco wil graag een deel van de koek met zijn Webex-oplossing en upgradet tijdelijk de gratis versie met meer functionaliteit.

Wie aan Webex denkt, denkt niet direct aan scholen. Het merk staat bij heel wat bedrijven synoniem met videovergaderen. Heel wat vergaderruimtes hebben Webex-apparatuur in gebruik om handig met elkaar digitaal te kunnen babbelen, met of zonder video.

Vandaag is videovergaderen de norm met thuiswerken en grootmachten zoals Zoom, Microsoft en Google zetten de schijnwerpers op zich. De plotse situatieverandering binnen de educatieve sector heeft ook heel wat plotse beslissingen geforceerd. Nagenoeg alle toepassingen waren opeens gratis beschikbaar en iedereen doet een beetje zijn ding. Dat kan prima vandaag, maar op termijn moet dat gestructureerd gebeuren.

IBM-vrijwilligers

Cisco wil met Webex zijn voetafdruk vergroten bij scholen en schakelt vrijwilligers bij IBM in om ervoor te zorgen dat leerkrachten en ICT-coördinatoren de nodige uitleg krijgen en hands-on kunnen gaan voordat ze ermee starten. “De eerste reacties zijn alvast heel lovend”, zegt Michel Assink, Head of Collaboration Sales bij Cisco België. We zien dat klassen beter interageren, zowel bij het basisonderwijs als secundair en hoger onderwijs. Daarnaast helpen we ook de piano- of turnleerkracht om contact te leggen met de leerlingen. We krijgen veel goeie reacties.”

De eerste reacties rond onze samenwerking met IBM zijn alvast heel lovend.

Michel Assink, Head of Collaboration Sales bij Cisco België

De actie is mooi, maar wanneer we naar het huidige landschap kijken is Cisco Webex niet de grote slokop wat betreft videocommunicatie in de onderwijssector. “Vandaag heb je al heel wat scholen die een bestaande oplossing gebruiken en daarmee verder werken doorheen deze periode. Daarnaast heb je ook scholen waar leerkrachten zelf naar een oplossing zoeken en met een gratis consumententoepassing komen zoals bijvoorbeeld WhatsApp of Skype.”

Scholen willen nu eenmaal heel veel krijgen voor heel weinig geld. De zakelijke oplossing zoals Webex vandaag wordt aangeboden, is niet aan de orde. Er is een speciaal educatieaanbod dat competitiever geprijsd is, maar oplossingen zoals Microsoft Teams en Google Meet bieden dezelfde opties gratis aan in een breder aanbod van schooltools om samen te werken. De competitie is enorm en forceert IBM om verder te kijken naar de toekomst.

Integratie in systemen

“We zijn altijd vragende partij om in toepassingen zoals bijvoorbeeld Blackboard, Canvas of andere LMS-systemen te integreren. Lessen geven, opnemen, publiceren, registreren: dat kan vandaag allemaal al en wordt frequent gebruikt binnen hoge scholen en universiteiten”, zegt Assink.

Achter Webex zit voor bedrijven een Teams-onderdeel waarbij je kan samenwerken met elkaar. Binnen de bedrijfswereld gaat Cisco de concurrentie aan met Microsoft (Teams) en Google (G Suite), maar de onderwijssector vraagt een specifieke benadering.

“De uitbreiding van Webex Teams richting educatie is zeker een piste. Teams is vandaag al een afgewerkte applicatie die prima werkt en wordt gecommercialiseerd. We kunnen aan LMS-systemen modules leveren rond messaging, meetings, telefonie zodat de front-end vertrouwd blijft.”

25 personen tegelijk

Een van de grootste troeven van Cisco Webex is dat je 25 personen tegelijk kan zien op het scherm. Zo kan een leerkracht perfect de hele klas visualiseren. De videokwaliteit is er, maar volgens Assink moet er nog veel meer gebeuren.

Een van de grootste troeven van Cisco Webex is dat je 25 personen tegelijk kan zien.

Michel Assink, Head of Collaboration Sales bij Cisco België

“Webex positioneren we anders bij scholen vergeleken met bedrijven. Hier moeten we de docent mee in het verhaal trekken en zien hoeveel er zijn per school. We moeten een model naar voor kunnen brengen waarmee we competitief zijn door iets extra toe te voegen. Er zijn twee pistes voor ons: ofwel voegen ze ons toe aan een bestaande suite voor de betere kwaliteit, ofwel staan we er met een volledige oplossing.”

Cisco klinkt heel enthousiast en ziet heel wat opportuniteiten, maar de weg is nog lang en de educatiemarkt is er een met beperkte budgetten. Wat gratis kan via een tool, betalen ze liever niet. Dat de betalende versie meer veiligheid en een hogere kwaliteit biedt, is dikwijls te weinig om te motiveren. Bovendien is Webex Teams nog niet specifiek genoeg op scholen gericht om handig taken, bestanden en andere zaken uit te wisselen en te integreren met andere zaken. Het potentieel van Cisco Webex is er, nu nog zien of de scholen hiervoor willen betalen.