Google verlengt automatische Chromebook-updates naar 10 jaar

- David Van Waeyenberghe

Google heeft aangekondigd dat het de automatische updates van Chromebooks vanaf 2024 zal verlengen. Tot nu kregen de Chromebooks acht jaar ondersteuning. Daar komen nu twee jaar bij. Daarnaast zorgt Google ervoor dat toestellen gemakkelijker kunnen worden hersteld en gerecycleerd.

Het Amerikaanse techbedrijf komt met de verlenging naar eigen zeggen tegemoet aan de vraag vanuit scholen, bedrijven en andere gebruikers om de levensduur van hun toestellen te vergroten. “We werken naast een verlenging van de updates aan Chromebooks met meer post-consumer recycled materials (PCR), energie-efficiënte toepassingen en snellere herstelprocedures”, schrijven Prajakta Gudadhe en Ashwini Varma van Google in een blog.

Tien jaar automatische updates

Chromebooks krijgen elke vier weken een automatische update. Die zorgt er uiteraard voor dat het toestel veilig is en langer in conditie blijft. Vanaf volgend jaar breidt Google de updates uit, van acht naar tien jaar. “Vanaf 2024 krijgt een gebruiker automatisch tien jaar updates bij een toestel uit 2021 of jonger. Chromebooks die eerder zijn uitgebracht, zullen een melding krijgen (na de laatste automatische update) zodat IT-beheerders de updates kunnen verlengen.”

Om de compatibiliteit te garanderen, werkt Google samen met alle fabrikanten binnen hetzelfde platform. Ook wanneer een Chromebook geen automatische updates meer ontvangt, blijft het volgens Google een veilig toestel. “Met Verified Boot voert de Chromebook bij elke opstart een zelfcontrole uit”, klinkt het. “Bij de minste detectie van geknoei of beschadiging van het systeem, dan zal de toepassing zichzelf repareren en terugkeren naar de oorspronkelijke staat.”

Kritiek op vervaldata

De voorbije jaren kreeg Google flink wat kritiek te slikken over hun updatebeleid. Vooral het feit dat Google de fabricagedatum als startpunt neemt om de termijn van updates te bepalen, stootte op flink wat onbegrip, weet ArsTechnica. “Door niet de verkoopdatum te gebruiken, kan dit leiden tot de aankoop van producten met een beperkte of geen beveiligingsondersteuning”, aldus Elizabeth Chamberlain van iFixit.

De uitbreiding naar tien jaar komt drie jaar nadat Google de automatische updates al verlengde van vijf naar acht jaar. Het is tegelijk een reactie op een rapport van de Amerikaanse Public Interest Research Group (PIRG) waarin werd gewezen op de beperkte levensduur van Chromebooks. “Google en andere techbedrijven moeten blijven innoveren en zich inzetten voor een circulaire economie. Ze moeten stoppen met het onder druk zetten van consumenten om hun toestellen te vervangen”, aldus Lukas Rockett Gutterman van PIRG.

Eenvoudige(re) reparaties en duurzaamheid

Als reactie op het PIRG-rapport kondigde Google enkele maatregelen aan om de levensduur, en het onderhoud, van Chromebooks te vergemakkelijken. Via het Chromebook Repair Program, ontstaan na een bevraging bij Amerikaanse middelbare scholen, kunnen IT-beheerders van scholen maar ook bedrijven eenvoudig toestellen herstellen. “We rollen continu updates uit. Zo kunnen techniekers Chromebooks herstellen zonder fysieke USB-sleutel waardoor de downtime van het toestel vermindert.”

lees ook

Google Chrome kan artikels voor je samenvatten

Op ecologisch vlak claimt Google dat de toestellen steeds duurzamer worden, zowel wat hardware als software betreft. “In de komende maanden zullen we nieuwe, energiezuinige toepassingen uitrollen zoals ‘adaptive charging’ om de gezondheid van de batterij te bewaren. De batterijbesparing zal dan weer energie-intensieve processen verminderen of uitschakelen. Sinds vorig jaar werken we met onze partners aan meer duurzame Chromebooks, die gemaakt zijn van onder meer oceaan plastic.”