Microsoft introduceert communicatietool School Connection

- David Van Waeyenberghe

Microsoft Teams voor onderwijs heeft een nieuwe functie ontworpen. School Connection is bedoeld om ouders en legale vertegenwoordigers van leerlingen rechtstreeks te informeren over de leervoortgang. De toepassing is voorlopig niet beschikbaar in Europa, maar kan wel op veel interesse rekenen volgens Microsoft.

School Connection moet ouders en begeleiders van leerlingen tot en met het middelbaar meer inzichten geven in de schoolresultaten van hun kind. Het programma zorgt voor real-time transparantie in opdrachten, cijfers en vakken, zo staat te lezen in een blog van Jewel Philips. In enkele klikken brengt de app de ouders op de hoogte van resultaten, maar ook van aankomende opdrachten of achterstallige taken.

Gepersonaliseerde inzichten

De app is niet verbonden aan één onderwijsinstelling. Wanneer ouders verschillende kinderen hebben over meerdere scholen, dan kunnen de profielen in dezelfde toepassingen worden beheerd en opgevolgd. In de mobiele Teams-app kunnen de ouders of begeleiders maandelijks opvolging krijgen over de leervoortgang. “Door beter inzicht te krijgen in de sterke punten en verbeterpunten van hun kind, kunnen ouders gerichte ondersteuning bieden”, klinkt het bij Jewel Philips.

School Connection is beschikbaar op het Teams-platform, wat een gebruiksvriendelijkere ervaring in de hand moet werken. Voor leerkrachten komt er amper extra werk bij kijken. Zij moeten alleen Teams for Education en de functie Assignments (Opdrachten) gebruiken. De toepassing zal beschikbaar zijn in meerdere talen. Of dat meteen ook in het Nederlands zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk.

lees ook

Scholen mogen zelf afspraken maken rond digitale communicatie

Eenvoudige installatie

Education-topman Mike Tholfsen maakte een YouTube-video zodat zowel ouders als leerkrachten eenvoudig aan de slag kunnen met School Connection. Ouders en voogden krijgen via de school een uitnodiging in de mailbox. De mail bevat naast de nodige uitleg ook een link naar een pagina van Microsoft met meer uitleg over de functie. De beheerder van een school moet de Connection-app activeren in Teams. Zodra dat is gebeurd, kan de school ouders vragen om de Teams-app op hun smartphone te installeren.

School Connection is op dit moment niet beschikbaar in de zogenaamde EMEA-zone. Dat zijn de landen in Europa, Midden-Oosten en Afrika. Scholen die interesse hebben in de communicatietoepassing, kunnen dat wel kenbaar maken aan Microsoft. Dat doen ze door dit interesseformulier in te vullen. De onderwijstak van Microsoft zal aansluitend contact opnemen met de geïnteresseerde scholen.