Canva in de klas (UPDATE)

- Jeroen Langendam

Met de gratis online tool Canva maken leerkrachten en leerlingen mooie visuals. Wat is Canva precies en wat kun je er mee in de klas?

UPDATE: maak gratis een cv aan (zie onderaan)

Het lijkt soms alsof er elke week wel een paar nieuwe tools beschikbaar komen die je in de klas zou moeten gebruiken. Het is echter niet mogelijk elke tool uit te proberen en te leren kennen. Daarvoor heb je het druk genoeg. Canva heeft zich inmiddels min of meer bewezen als tool die in het onderwijs toegevoegde waarde kan bieden.

Wat is Canva?

Mooie graphics maken vereiste nog niet eens zo lang geleden een cursus Photoshop of DTP-achtergrond. Canva is een gratis online tool die van iedereen een grafisch ontwerper maakt. Dankzij de drag-and-drop interface werkt Canva verrassend intuïtief. Hierdoor is het programma ook door je leerlingen te gebruiken. En aangezien de tool kan worden gebruikt via app (zowel iOS als Android) en een webbrowser kan iedereen ermee aan het werk.

Canva telt enorm veel features, de fijnste daarvan is wellicht de auto-save functie. Er is weinig zo demotiverend als een dag werk verloren zien gaan omdat je vergeet tussentijds op te slaan. Die zorg haalt Canva alvast van je schouders.

Canva gebruiken is erg intuitief. Toch is er voor de zekerheid een korte rondleiding voor nieuwe gebruikers beschikbaar.

Hoe gebruik je Canva in de klas?

Als je de interface eenmaal in de vingers hebt, kun je alle kanten op met Canva. Merk je als leerkracht dat leerlingen moeite hebben met bepaalde methodes? Maak dan een mooie poster om in je lokaal op te hangen. Als je elke dag de uitleg te zien krijgt, blijft deze op gegeven moment vanzelf hangen.

Je kunt Canva ook onderdeel maken van opdrachten. Laat de leerling niet alleen een projectverslag indienen, maar vraag hen hun belangrijkste bevindingen samen te vatten in één mooie visual. Omdat het gebruik ervan zo makkelijk is, daagt deze kleine extra opdracht hen uit om dieper te graven en hun digitale vaardigheden te vergroten.

Ook kan Canva worden gebruikt als samenwerkingstool. Laat leerlingen samen werken aan een gemeenschappelijk document. Niet op een kluitje aan één tafel, maar gewoon online.

Templates

Grafisch ontwerp is meer dan het aanleren van technische trucjes. Er komt veel gevoel voor esthetiek bij kijken. Voor beginnende gebruikers is het daarom fijn dat de library van deze ontwerptool meer dan een kwart miljoen templates telt, waardoor je niet helemaal vanuit niets hoeft te beginnen. Voeg daaraan een rijke collectie stockfoto’s, video’s en andere grafische elementen en je kunt zo creatief worden als je maar wilt.

Canva for Education

De gratis versie van deze tool biedt al een schat aan mogelijkheden. De gratis onderwijsversie Canva for Education gaat al een stap verder. De tool biedt de gelegenheid een virtueel klaslokaal op te stellen waarin leerlingen samen met de lesstof aan het werk gaan.

Verder is Canva for Education handig te combineren met Zoom, waardoor je jouw digitale lessen net even wat aantrekkelijker kunt maken.

Bij de aanmelding vraagt Canva je hoe je de tool wilt gebruiken en ontvang je een uitnodiging voor de onderwijsversie.

Betaalde versie

Canva is ook beschikbaar als betaalde versie.  Deze biedt meer templates, extra functies en 100GB opslagruimte in de cloud. Vooral de extra opslag zal docenten ertoe bewegen een betaalde versie te overwegen, want de 5GB van de gratis versie is snel gevuld. De Pro-versie kost € 109,99 per jaar.

UPDATE:

Cv maken

Lesrooster maken