UPDATE: Regionale Technologische Centra organiseren XR kick-off

- David Van Waeyenberghe

Het evenement op woensdag 10 mei is de officiële start van het XR programma waar de Regionale Technologische Centra (RTC’s) een grote rol in spelen. Via de centra kunnen scholen vanaf september XR-materiaal ontlenen om er mee aan de slag te gaan in de klas.

De Regionale Technologische Centra zijn een centraal onderdeel in het XR-actieplan van de Vlaamse overheid. Het Kenniscentrum Digisprong coördineert het plan dat uit vier grote acties bestaat. Die acties zijn onderzoek, uitleendienst, software en nascholing. Via de RTC’s zullen scholen uit het beroepsgericht (bso en tso) onderwijs XR-materiaal kunnen ontlenen en ermee aan de slag gaan in de klas.

Informatiemomenten

De vijf RTC’s in Vlaanderen organiseren elk een informatiemoment waarin ze meer uitleg geven over het project. In Vlaams-Brabant (voormiddag) en in Oost– en West-Vlaanderen (avond) vinden de infomomenten plaats op woensdag 10 mei. Op het programma in Gent, waar Oost- en West-Vlaanderen de krachten bundelen, staat meer dan alleen de uitleg over hoe scholen het materiaal kunnen gebruiken. Mario Matthys (Ugent en Ulia) geeft een korte uiteenzetting over de technologie die virtual reality (VR) en augmented reality (AR) mogelijk maakt.

XR is trouwens de overkoepelende naam van VR, AR en MR (mixed reality). Wie voor de kick-off nog niet helemaal mee was met de terminologie, zal dat aan het einde van de uiteenzetting wel zijn. Want na Matthys zal Wim Nijst (Kenniscentrum Digisprong) het XR-actieplan dieper toelichten. Na hem krijgen de toehoorders alle nodige uitleg over de hardware, software en de voorziene opleidingen. Die opleidingen zijn noodzakelijk en verplicht om op een efficiënte en eenvoudige manier gebruikt te kunnen maken van de XR-toestellen.

lees ook

Vives bouwt XR academy uit voor Vlaanderen

Ondersteunende partners

Het belooft een boeiende en leerrijke avond te worden, op woensdag 10 mei in het VAC in Gent. Om het totaalplaatje compleet te maken, zullen verschillende sprekers de rol en ondersteuning bespreken van de projectpartners. Voor XR Academy neemt Joke Lippens (Vives) het woord. Bram Van de Wege (Howest) en Annick Van Daele (HOGENT) nemen het XR Lerend Netwerk voor hun rekening. Vanuit de UGent krijgen de aanwezigen meer informatie over het XR Onderzoek.

Het infomoment, waar ook plaats zal zijn voor vragen, vindt plaats in het VAC ‘Virginie Loveling’ (Kon.Maria Hendrikaplein 70 in Gent). Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht via dit formulier. Meer informatie krijg je via de website van RTC Oost-Vlaanderen.

Geïnteresseerden uit Vlaams-Brabant kunnen via deze weg meer informatie krijgen over het programma en inschrijfmodaliteiten. In Limburg is het infomoment verplaatst naar 15 juni.

UPDATE: De kick-off in Antwerpen zal plaats vindt op donderdag 11 mei. Binnenkort verschijnt meer informatie op de website van RTC Antwerpen.