OpenAI introduceert AI-zoekmachine: het beste van twee werelden
ChatGPT introduceert zijn eigen AI-zoekmachine dat de kracht van AI-modellen combineert met actuele informatie vanuit het web. SearchGPT zit in de prototypefase maar gebruikers kunnen zich aanmelden op een wachtlijst om het uit te testen.
De nieuwe AI-zoekmachine van OpenAI ‘SearchGPT’ combineert de kracht van OpenAI’s AI-modellen met actuele informatie vanuit het web. Hiermee lijkt het bedrijf een reactie te willen geven op de verschillende aanklachten rond het gebruik van auteursrechtelijke informatie. Voor wie SearchGPT wil uitproberen, kan zich op de website van ChatGPT inschrijven op een wachtlijst. De wachtlijst werd inmiddels gesloten wegens ‘overweldigende vraag’.
Nieuwe manier van zoeken
Net zoals Google het internet doorzoekt om een antwoord te vinden op jouw zoekopdracht, doen AI-modellen dat ook. ChatGPT speurt het internet af naar tekst om een antwoord te formuleren op jouw vraag. “Wat als beiden gecombineerd kunnen worden?” Dachten ze bij ChatGPT.
De nieuwe AI-zoekmachine SearchGPT zit momenteel in de testfase. Het is een prototype van nieuwe zoekfuncties die de kracht van OpenAI’s modellen combineert met informatie van het web. Dit moet de snelheid van ChatGPT’s antwoorden verhogen in combinatie met relevante en duidelijke bronnen.
AI-modellen zijn getraind op data, maar die kunnen na een bepaalde tijd verouderd zijn. Wanneer je zou vragen wie de huidige Belgische deelnemers van de Olympische Spelen zijn, zal ChatGPT hier geen actueel antwoord op kunnen geven, terwijl de zoekmachine dat wel kan. De prototypetool is ‘tijdelijk’, maar geïnteresseerde gebruikers kunnen zich op de wachtlijst zetten om SearchGPT uit te proberen.
Auteursrechten
OpenAI werd al meerdere keren bekritiseerd omdat het zijn modellen zou trainen op auteursrechtelijk beschermde informatie, zonder toestemming van de auteurs. Met SearchGPT lijkt het bedrijf zijn bewustzijn hierrond duidelijk te maken.
“We zijn een partnerschap aangegaan met uitgevers om deze ervaring op te bouwen en blijven hun feedback vragen”, aldus OpenAI. De zoekmachine zou een belangrijke stap kunnen betekenen in de auteursrechtelijke discussies omdat het “een manier voor uitgevers is om te beheren hoe ze erin verschijnen”.